Міноборони Польщі та РБ обмінялися заявами щодо порушення польського кордону білоруською армією

РП

Міністерство оборони Польщі офіційно підтвердило порушення польського кордону білоруськими бойовими гелікоптерами. Білорусь заперечує і звинувачує Польщу у провокаціях.

«Після того, як командири та начальники служб представили висновки аналізу ситуації, було встановлено, що сьогодні, 1 серпня 2023 року, двома білоруськими гелікоптерами, які проводили навчання поблизу кордону, сталося порушення повітряного простору Польщі. Про навчання білоруська сторона попередньо повідомила польську. Перетин кордону відбувався в районі Біловежі на дуже низькій висоті, що ускладнювало виявлення радарними системами. Відтак, у ранковому повідомленні Оперативного командування видів ЗСУ повідомили, що польські радіолокаційні системи не зафіксували жодного порушення повітряного простору Польщі», — йдеться у заяві Міністерства національної оборони Республіки Польща.

Зазначається, що про інцидент повідомили в НАТО.

Натомість білоруське військове відомство заявило, що «звинувачення у порушенні кордону Польщі гелікоптерами Мі-24 та Мі-8 білоруських ВПС та військ ППО є надуманими та були зроблені польським військово-політичним керівництвом для чергового виправдання нарощування сил та засобів біля білоруського кордону».

«Повідомлення, не підтверджене даними об'єктивного контролю з боку Польщі, Міністерство оборони Республіки Білорусь розглядає у стилі «одна баба сказала» і зазначає, що порушення повітряного простору гелікоптерами Мі-24 та Мі-8 не було», — йдеться у заяві.

Наприкінці липня Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що понад 100 найманців групи «Вагнера» рушили у бік Сувалкського коридору біля Гродно в Білорусі та припустив, що найманців маскуватимуть під білоруських прикордонників та допомагатимуть нелегальним мігрантам проникати на територію Польщі. Крім того, Моравецький припустив, що найманці можуть почати проникати на польську територію під виглядом нелегальних мігрантів, що створить «додаткові ризики».