Відстрочка по навчанню: Одна спеціальність і лише до 30 років

Наступною скасують відстрочку по навчанню

Як Ukrainian Military Pages писали ще у червні, право на відстрочку для тих хто здобуває освіту буде значно обмежене, зокрема віком вступу до 30 років і одним напрямком освіти.

Відповідний законопроєкт № 9672 зареєстровано 4 вересня. Автори проєкту — народні депутати Федір Веніславський, Ірина Констанкевич та Мар'яна Безугла.

Згідно з чинною Статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» за здобувачами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентами-стажистами, аспірантами та докторантами, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, зберігається відстрочка від призову під час мобілізації.



У пояснювальній записці йдеться, що ця «правова норма опосередкованого уникнення призову під час мобілізації використана значною кількістю військовозобов’язаних, які вже здобули певний рівень освіти, і вступили у 2022-23 роках до закладів освіти для здобуття рівня освіти, який є рівним, а в більшості випадків є навіть нижчим за раніше отриманий».

Тобто військовозобов'язані з вищою освітою для оформлення відстрочок вступають у професійні училища на перукарів, мулярів тощо. А після здобуття спеціальності вступають в інший заклад. При цьому такий студент у більшості випадків навіть не з'являється у закладі, де начебто навчається. Адже цим схемам сприяють самі освітяни.



Так, у травні у Черкасах, правоохоронці затримани директора Черкаського професійного ліцею, який зараховував на навчання чоловіків, які відповідно до закону отримували відстрочки від мобілізації. Попри статус студентів чоловіки не відвідували заняття та повертали директору та його спільниками стипендію, яку отримували.

Автори законопроєкту наголошують, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, зокрема і права на освіту, під час воєнного стану передбачене статтею 64 Конституції та статтею 3 Указу Президента від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ.



Що зміниться?

Запропонована редакція статті 23, передбачає, що відстрочкою зможуть скористатися лише особи, що здобувають освіту вищого рівня від наявного — бакалавр може вступити на магістратуру, а вступ на бакалаврат за іншою спеціальністю або у професійний заклад, вже не дадуть права на відстрочку.

Ще одна важлива новела — право на відстрочку надається лише тим, хто розпочинає навчання до 30-річного віку. Виключенням є лише докторанти, яким не визначається вікових обмежень.

Водночас передбачається відновити право на відстрочку для педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти, яке було прибрано з закону 14 квітня 2022 року.