Мобілізація народних депутатів, — пропозиції до закону

війна

У Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти щодо мобілізації народних депутатів, які наразі, згідно з законом, не підлягають призову. Також пропонується не брати на держслужбу тих, хто не проходив військової служби.

Згідно з чинною редакцією Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які є народними депутатами України або депутатами Верховної Ради Автономної Республіки Крим (абзац 14 статті 23). При цьому згідно з чинною другої статті 23 депутати не можуть бути призвані навіть за їхньою згодою, на відміну від багатьох інших пунктів відстрочки.

Крім того, відповідно до статті 29 Закону «Про статус народного депутата України», депутати на строк виконання повноважень звільняються від призову на військову або альтернативну (невійськову) службу, а також від призову на навчальні (або перевірні) та спеціальні збори.



Наразі є дві офіційні законодавчі ініціативи щодо зміни цього порядку.

Скандально відомий народний депутат Олександр Дубинський, якого підозрюють у службовому підробленні документів для виїзду за кордон, 24 серпня подав законопроєкт № 9647, який пропонує виключити зі згаданої статті 23 народних депутатів, дозволивши їх мобілізацію на загальних підставах. Також пропонується виключити статтю 29 з закону про статус нардепів.

Ще один законопроєкт № 9647-1 подав Георгій Мазурашу, який пропонує дати можливість мобілізовувати нардепів, якщо «народні депутати України придатні за станом здоров’я і письмово підтвердили готовність бути призваними на військову службу під час мобілізації».



Водночас Дубинський також подав законопроєкт № 9649, який пропонує позбавити бронювання представників органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, а також відстрочки від мобілізації співробітників Бюро економічної безпеки (БЕБ), Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Державного бюро розслідувань (ДБР).

Депутат пропонує, внести зміни й до ряду законів, щодо введення такої обов'язкової умови для зайняття більшості державних посад, як перебування на військовій службі під час мобілізації не менш як шість місяців (крім тих, хто згідно з законом не підлягає призову).

Пропонується, що без служби не мають призначатися (а у разі призначення мають бути звільнені): керівники та їх заступники Антимонопольного комітету, Фонду державного майна, Ради національної безпеки і оборони, Нацбанку, Рахункової палати, місцевих державних адміністрацій, всі державні службовці категорії «А», «Б» та «В», члени Кабінету Міністрів, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також співробітники НАБУ, НАЗК, ДБР, БЕБ та прокурори.