Очолити Міноборони має Рустем Умєров, — Зеленський

Рустем Умєров

Президент України Володимир Зеленський анонсував звільнення Олексія Резнікова з посади міністра оборони, замінити його має чинний Голова Фонду державного майна України.

«Я вирішив провести заміну міністра оборони України. Олексій Резніков пройшов ці понад 550 днів повномасштабної війни. Я вважаю, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством загалом. Зараз очолити Міністерство має Рустем Умєров. Верховна Рада України добре знає цю людину, і пан Умєров не потребує додаткових представлень. Очікую від парламенту підтримки цієї кандидатури. Осінь — час для посилення», — заявив президент 3 вересня.

За його словами ухвалити кадрове рішення парламенту буде запропоновано цього тижня. При цьому президент не згадав про корупційні скандали, які супроводжували каденцію Олексія Резнікова.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про національну безпеку України», міністр оборони України призначається на посаду Верховною Радою України за поданням Президента України з-поміж цивільних осіб.

Міністр здійснює керівництво Міністерством оборони України, військово-політичне та адміністративне керівництво Збройними Силами України безпосередньо та через першого заступника Міністра оборони України, заступників Міністра оборони України, а також через Головнокомандувача Збройних Сил України.

Варто зазначити, що перший заступник та заступники міністра оборони України також мають призначатися з-поміж цивільних осіб. Водночас з 21 лютого 2023 року першим заступником міністра оборони є чинний офіцер — генерал-лейтенант Олександр Павлюк.