Закупівлі Міноборони через Prozorro ефективніші ніж до війни

МОУ

Електронна система публічних закупівель Prozorro оприлюднила відомості щодо результатів закупівель Міністерства оборони України у 2023 році. За багатьма показниками закупівлі стали ефективнішими, ніж до повномасштабної війни.

Середня кількість поданих пропозицій зросла на 21% — з 3,11 до 3,94. Закупівлі відбуваються швидше — середня тривалість тендерів за спрощеною процедурою зменшилася з 37 до 30 днів. Середній відсоток економії зріс у понад 15 разів — з 1,02% до 15,67%. Менше закупівель провалюються — у 2021 році таких було 40%, а у 2023 році показник впав до 18%.

У переліку оголошених тендерів можна знайти, зокрема, харчі, пальне, одяг та бронежилети. Закупівлі саме цих речей поза Prozorro у повномасштабну війну провокували суспільні скандали. Усе через непрозорі критерії відбору постачальників, а також завищення цін.

У Prozorro зазначили, що важливу роль у поверненні до прозорих та відкритих торгів відіграв колегіальний орган з питань тилового забезпечення, до якого входили представники Міноборони та громадськості. Громадськість у колегіальному органі представляє відома волонтерка, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова. Саме вона активно боролась за те, щоб всі тилові закупівлі для армії були виведені на Prozorro.



«Пишаюсь нашою роботою, і щиро вдячна моїм колегам співробітникам міністерства оборони, які приймають рішення. Нас 14 осіб. І як показала практика, і 14 людей здатні робити величезні зміни. А я можу тільки згадати спротив проти виведення торгів на Prozorro. Але я колись це опишу в мемуарах. Йдемо далі!», — написала Ярова на своїй сторінці у фейсбуці.