ДПСУ замовила 62 автомобілі «Тритон» із комплексом наземної розвідки «Джеб»

ДПСУ замовила 62 автомобілі «Тритон» із комплексом наземної розвідки «Джеб»
Державна прикордонна служба України замовила 62 бронеавтомобілі «Тритон» із комплексом наземної розвідки «Джеб» у рамках облаштування українсько-російського кордону.

Бронеавтомобіль призначений для прикриття загрозливих напрямків, ведення спостереження та передачі інформації до центрів управління службою прикордонних підрозділів.

Укомплектований автономною системою кондиціонування, підігріву, фільтро-вентиляційною установкою, окремим дизель-генератором, засобами спостереження водія. Екіпаж машини складає 7 осіб.

Бронеавтомобіль озброєний дистанційно керованим бойовим модулем з 12,7-мм кулеметом НСВТ, за необхідності конструкція модуля дозволяє додатково встановлювати 40-мм автоматичний гранатомет УАГ-40. Система керування вогнем дозволяє вести вогонь одночасно з кулемета та гранатомета.

U. M. P. фото (стопкадр відео) ДПСУ

Машина має бронювання, що відповідає другому рівню STANAG 4569. «Тритон» здатен захистити екіпаж при підриві протитанкової міни потужності до 6 кг вибухівки

Для ефективного спостереження за обстановкою на кордоні машина оснащена комплексом наземної розвідки «Джеб» (у складі РЛС «Лис» та тепловізійної установки).

Комплекс дозволяє виявляти техніку до 6,5 кілометрів, людину – за 2,5 км, ідентифікувати ціль і проводити спостереження за 250 об'єктами одночасно. Вишка РЛС піднімається на 4,5 м, на вишці також розміщені відео- та тепловізійна камери.

U. M. P.

Пульт управління радіолокаційного комплексу, коли цього вимагає безпека, може виноситися на відстань до 100 метрів від машини.

«Тритон» обладнано засобами космічного зв'язку, короткохвильовою та ультракороткохвильовою радіостанціями.

Автономне опалення та дизель-генератор дають можливість вести приховане спостереження безперервно до 7 діб. Для забезпечення безпеки «Тритон» планується використовувати у заздалегідь обладнаних фортифікаційних спорудах. На відміну від базової модифікації, «Тритон» в комплектації для ДПСУ, не плаваючий.

Автомобілі будуть використовуватись на українсько-російському кордоні в межах Луганської, Харківської, Сумської та Чернігівської областей і на адміністративному кордоні з Автономною республікою Крим.

U. M. P. фото: УНІАН

З метою забезпечення максимально ефективного й тривалого застосування новітньої техніки заплановано курси з експлуатації та службового використання машин для членів екіпажу.

Навчання пройде на базі заводу із залученням інженерів розробників, викладацького складу Національної академії, Навчального центру, військовослужбовців центру зв'язку, Харківського , Луганського та Бердянського загонів Держприкордонслужби.

Загалом щороку готуватимуть 140 екіпажів.

У порівнянні з «Кугуарами» та іншою легкою бронетехнікою, що активно застосовується, «Тритон» має низку очевидних переваг. Це й дистанційно керований бойовий модуль (ризик оператора, який працює з кабіни, істотно менший, ніж, кулеметника у відкритій турелі), і спеціально розроблене з урахуванням навантаження шасі, значно надійніше від модифікації цивільних автомобілів додатково навантажених бронею, і вітчизняне виробництво значної кількості вузлів та механізмів, що безумовно позитивно позначиться на ремонтопридатності, можливостях для заводського доведення, усунення проблем, виявлених при експлуатації.

U. M. P.

Говорити про практичну ефективність комплексів можна буде лише після тривалого їх використання у службових та бойових умовах, але за технічними параметрами ця розробка - однозначно крок уперед у порівнянні з діючим парком.



Використані джерела:
Прикордонник України, №2 (5496) 15.01.2015