Бійці ОТУ «Маріуполь» протестували новий сухий пайок Збройних Сил України

Ukrainian Military Pages

Військовослужбовці, які несуть службу в зоні відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Маріуполь» перевірили якість нового сухого пайка, який розроблено для ЗСУ.

Розробник нового набору продуктів Центр розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України.

Після апробації новинки бійці виставили високу оцінку новому набору продуктів. Свої перші враження вони визначили в анкетах, які привезли до зони АТО разом з тестованими сухпайками.

За словами хлопців, в першу чергу їх приємно вразила якість страв. Розігрів супів та каш відбувається завдяки спеціальному елементу, який вступаючи в хімічну реакцію з водою виділяє енергію, достатню для підігріву продуктів.

Крім того, сподобалось бійцям й те, що у пайку з’явилися кетчупи та вітамінізовані джеми, яких до цього в пайках не було. Ще одним ноу-хау комплекту стала його тара — спеціальні герметичні пакети, які замінили звичні усім металеві банки. Це дозволяє зменшити загальну вагу продуктів та їх об'єм.

Ukrainian Military Pages Фото: Міністерство оборони України

За словами начальника Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ підполковника Дмитра Марченка, новий сухпайок суттєво відрізняється від того, який зараз використовується у військах. Завдяки кращій якості та використанню новітніх технологій, цей сухпайок можна безперервно вживати протягом двадцяти одного дня, що дуже важливо в умовах обмеженої можливості регулярно доставляти підрозділу продукти.

Офіцер розповів, що новий сухпайок вже пройшов спеціальні лабораторні дослідження, отримавши у підсумку позитивну оцінку.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Фото: Міністерство оборони України

Як вже повідомлялось Ukrainian Military Pages, у новому сухому пайку пропонується 7 меню.

Так, перелік перших страв: борщ український, суп рисовий з м’ясом (яловичина, свинина, курка), суп гороховий з м’ясом, суп гречаний з м’ясом.

Другі страви: перловка з м’ясом, гречка з м’ясом, пшенична каша з м’ясом, рис з м’ясом, овочеве рагу з м’ясом. Крім того, пропонуються: кава брикетована з цукром або какао, чай, сухофрукти, шоколад, мед, джем фруктовий вітамінізований.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Фото: Міністерство оборони України

За словами фахівців центру, нова технологія пакування реторт-пакет дозволяє проводити стерилізацію продукту під час па- кування за температури 120–140˚С. Як результат усі мікроорганізми (бактерії, віруси тощо) нейтралізуються, що дозволяє безпечно для здоров’я солдата зберігати страви впродовж року.

Ukrainian Military Pages зображення © na.mil.gov.ua

У комплект додається безполуменевий нагрівач їжі (БНЇ), що дозволить військовослужбовцю розігріти страви під час виконання спеціальних завдань, не викриваючи своєї присутності димом або полум’ям багаття.

У разі виконання спеціальних завдань з відривом від баз постачання та в зоні проведення антитерористичної операції підрозділам, які діють автономно, до норми додатково включається: готова до вживання м’ясна страва (на вечерю) (м’ясо тушковане яловичини вищого сорту, м’ясо тушковане свинини вищого сорту) в реторт-упаковці — 200 грамів, соус томатний (кетчуп) — 20 грамів.

У Центрі РСМЗ ЗСУ планують, що новинка поступить у війська вже у поточному році.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України