Мінометники 72-ї бригади теж незадоволені якістю «Молотів»

незадоволені якістю мінометів М-120-15 «Молот»

120-мм міномет М-120-15 «Молот» постачається до Збройних Сил України ПАТ «Завод «Маяк» та є аналогом радянського міномету 2Б11. Допущений до експлуатації у ЗСУ з 2015 року, активно закуповується у 2016.

Минулого місяця у мережі з'явилася інформація, що військові незадоволені якістю нових вітчизняних мінометів М-120-15 «Молот», які надходять до військ (більше читати тут).

У відповідь керівництво ПАТ «Завод «Маяк» поширило заяву щодо готовності направити представників до визначеної військової частини для проведення детального аналізу дефектів та їх усунення.

25 липня на полігоні «Широкий лан» внаслідок розриву міни в мінометі «Молот» загинув командир мінометного розрахунку Сергій Пономаренко та декілька військовослужбовців отримали важки поранення. Військовою прокуратурою Миколаївського гарнізону розпочато досудове розслідування за ч. 2 ст. 414 КК України за фактом порушення правил поводження зі зброєю, що заподіяло тілесні ушкодження кільком особам або смерть потерпілого.

Сьогодні з'явилися нові нарікання на якість мінометів від військових. Так, один з військовослужбовців 72 окремої механізованої бригади поширив відповідну заяву із фото у соціальні мережі Facebook:
Сьогодні у мінометників 72-ї бригади свято - тестували найпотужнішу українську розробку - 120-мм міномет "Молот".

Нагадаю, що кожен міномет обійшовся ЗСУ в феєричні - 480.000 гривень. Від такого девайса, за таку ціну, очікуєш багато чого, тому ми підготувалися грунтовно, тим більше знаючи, що недавно від вибуху Молота на Шірлане загинув командир міномета і 9 чоловік було поранено. Вирили пару окопів, стріляли зі шнурка і ховалися від мінометів де тільки можливо.

Були на максимальному стрьомі, але все обійшлося. Сам міномет - дуже погана копія радянського міномета 2С12 "Сани". Ще нові міномети вже досить облізлі, фарба стирається на раз. У тест-драйві брало участь 12 "Молотів". 2 з них випробування не пройшли - один розвалився ще на під'їзді на вогневу, другий під час першого пострілу. Також банально відвалився механізм горизонтування, є на фото і також фото нового! колісного ходу, кріплення ствола просто відвалилося.

Після п'ятого пострілу механізм одного з міномета почав клинити. Ну і конструктивно незручні кріплення, громіздкий і незручний колісний хід і сам міномет дуже нестійкий, ну і ще один лютий ахтунг - "Молот" за майже півмільйона гривень за штуку, я думав, ну ладно, наєбали на металі в 8 разів, але оптика то повинна бути ого го. Приціли з Молотом - 1946 року, 46 року, Карл! Зроблено в СРСР.

Я розумію, що у багатьох зараз інші проблеми, форситься піджак Тимофійовича, моторошні баталії диванних воїнів за парад, а тут тупо під носом дерибанять величезні гроші, і головне, від цих мінометів залежить життя наших мінометників, а нам стріляти з цього трешу, ну дуже очково. Якщо є у кого контакти чуваків з МО - донесіть їм цю інфу від мінометників 3 мінометки сімдесят двійки.
незадоволені якістю мінометів М-120-15 «Молот» незадоволені якістю мінометів М-120-15 «Молот» незадоволені якістю мінометів М-120-15 «Молот» незадоволені якістю мінометів М-120-15 «Молот» незадоволені якістю мінометів М-120-15 «Молот»