БТР «Oncilla»: ЗС України почали випробування польської ліцензійної версії «Дозор-Б»?

Ukrainian Military Pages

У Збройних Силах України розпочато випробування двовісного багатоцільового бронетранспортера 4х4 «Oncilla».

Про це дописом у Facebook повідомив Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

Допис був відредагований автором після публікації, прибрані деякі частини, зокрема фраза: «В колёсных редукторах, как вы знаете, были кулачковые дифференциалыa».

Нижче до уваги пропонується сам текст допису.

Блудна «Онцилла» повернулася в Україну

У Збройних Силах України розпочато випробування двовісного багатоцільового бронетранспортера 4х4 «Oncilla». Після першого етапу випробувань українські військові в розмові зі мною стверджували, що «розробка «Дозору» була правильна. Але тільки втілювати її потрібно було так, як це зробили в польській «Онциллі». Загалом, своїм виконанням і можливостями «Онцилла» заслужила високі оцінки випробувачів. Що далі? Не виключаю, що найближчим часом може розгорнутися досить потужне протистояння між тими, хто зацікавлений в закупівлі для української армії «Онцилл» — блудного зарубіжного близнюка «Дозору», і тих, хто відповідає за просування проекту «Дозору» в його вітчизняної версії. Результат битви передрікати не буду.

Ukrainian Military Pages

«Онцилла» просувається кіпрською компанією «Lасеnaire Limited». Виробництво налагоджене на польському підприємстві АТ Mista. Вперше «Онциллу» показали на польській збройовій виставці в Кельце в 2013 р., в 2015 р. машини була представлені в Кельце в двох різних версіях, кардинально перероблених в порівнянні з 2013 р.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

З 2016 року я дуже детально розпитував власників компанії «Lасеnaire Limited», що ж саме вони змінили в конструкції «Дозору», роблячи з нього «Онциллу». Розмова відбулася на виставці в Словаччині. І зараз — на тлі випробувань «Онцилли» в Україні — саме час струсити пил з торішніх записів, які несподівано виявилися актуальними.

Не буду поки уточнювати, з ким говорив — люди знають мене зрозуміють. Як і пояснювати, хто, як і коли набував комплекти документації на виробництво «Дозору». Але з чотирьох груп власників документації кращими поки виявилися ті, що довели, як мені пояснювали, «сирі» креслення до вигляду, втіленого в «Онциллі».

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Далі — пряма мова:

Про корпус

«Якщо так грубо сказати, від «Дозору» залишилася одна ідея — як принципова ідея створення машини. З корпусом стався ряд конструктивних змін. Змінено повністю дах, люки, вхідні і вихідні жалюзі. Всі дверні з'єднання замінені, повністю змінена конструкція закривання дверей, щоб забезпечити герметичність при подоланні водної перешкоди і роботи ФВУ для створення надлишкового тиску. Внутрішні приміщення машини герметичні, мають подвійну підлогу, що покликана гасити енергію вибуху мін під днищем і захищена від впливу ЗМУ, все це дозволяє також використовувати бронетранспортер для подолання, без необхідності додаткової підготовки, бродів глибиною до 1,2 м.

Ukrainian Military Pages

Про броню

Тут нічого нового, вона як була запланована: 12 міліметрів — по десанту, 8 мм — по моторному, 6 мм — днище. Забезпечує 3-й рівень «СТАНАГ» з балістики і як мінімум 2-й рівень з протимінної захисту. Це підтверджено в натовських лабораторіях. Ми можемо і 3-й закласти про протимінної, але все це потягне за собою вагу, яку ходова частина повинна витримувати. Днище у машини зроблено напівсферичне. Броня польська».

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Про двигуні, ходову та інше

«По двигуну — пропонувалися спочатку «Дойц»/«Івеко» і коробка передач «Алісон». Ми зробили ставку на «Івеко», тому, що «Дойц» є тракторним низькооборотистим двигуном. А «Івеко» — високооборотистий двигун, який дозволяють забезпечити кращі динамічні характеристики при прискоренні машини, при досягненні машини максимальних обертів і так далі. На «Онциллі» нового покоління під кришкою капота, де раніше містився 4-циліндровий дизельний мотор Deutz потужністю 190,5 к.с., встановлений 4-циліндровий мотор IVECO потужністю 210 кінських сил, у порівнянні з 190 у «Дойц».

Ukrainian Military Pages

По ходовій частини зроблено ряд змін, які реалізовані для забезпечення нормальної роботи при великих динамічних навантаженнях. При їзді по бездоріжжю та іншим складним рельєфам. Фактично на «Онциллі» довелося ставити нову ходову частину. Трансмісія повністю замінена. Відійшли від трансмісії «Дозор-Б», що «гримить». Хоча спочатку пробували повторити рішення. Почали міняти диференціали, шестерні. Але в підсумку все це викинули. Конструктора сказали: «Це застаріла модель, ніхто в світі такого вже не робить». Поставлені всі інші вузли. Карданні вали повністю замінені. Амортизатори, «роздатки» — все інше. Та роздавальна коробка, що на Дозорі» — вона не забезпечує роботу. По-перше — вона гріється, по-друге — вона створює страшні шуми. Поставили нову роздавальну коробку. Спочатку поставили чотирьохвальну, потім прийшли до висновку, що оптимальний варіант — трьохвальна. Так що машина отримала нову роздавльну коробку з автономним охолодженням масла, а також нові, спеціально спроектовані для неї ведучи мости і редуктори польської розробки і виробництва.

Можемо говорити, що змінам піддалася також автоматична коробка передач Allison. Впроваджено нове програмне забезпечення бортовими керуючими підсистемами (замість 5 + 1 впроваджено систему 6 + 1).

Ukrainian Military Pages

Повністю змінено рульове управління, яке на «Дозорі» важко було крутити, тут же крутиться як на звичайному легковому автомобілі. Майже одним пальцем.

Ukrainian Military Pages

Повністю змінена гальмівна система. Пішли від колодок і перейшли на дискові гальма.

Система підкачки зовсім інша у порівнянні з «дозорівською». Встановлена високопродуктивна система підкачки, вона з великим запасом повітря, автоматичним перемиканням, незалежно контролює тиск, сама підкачує і так далі. Ми задали тиск повітря, вона спостерігає за рухом повітря. Якщо прокололи або пробили колесо, то моментально працює на пробите колесо з більшою потужністю.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Електропроводка, ви бачили самі, вся НАТО-вська зі спеціальними ущільненнями, сполуками, немає гайок, болтів, все на засувках »

Про системи охолодження і кондиціонування

«Так як була поставлена задача на експлуатацію машини в умовах високих температур, то для «Онцили» розроблена новітня система охолодження. Обертання вентилятора залежить від температури двигуна. Там зроблені спеціальні входи і виходи для гарячого повітря. Вона функціонує спокійно при температурі +55 градусів. Вона перевірена, випробувана в спеціальних термокамерах з навантаженнями. Розроблені спеціальні радіатори, спеціальні вентилятори, спеціальні приводу до них і так далі. Дуже багато конструктивних особливостей, які, на жаль, на українських машинах поки не застосовується. Хоча я чув як розмовляли конструктора з ХКБМ, вони знають цю концепцію, але поки в конструкцію це не впроваджувалося».

«Ту «дуйку», яку колись запланували в «Дозорі» ми повністю замінили. Ми запросили компанію зі світовим ім'ям, і вона нам розробила цілу систему. Спочатку розробили тільки для десанту, але виявилося, що цього недостатньо. Так як від перегородки між водієм і моторним відділенням йшов жар. Тому додатково зробили контур і для десанту, і для екіпажу. Тепер екіпажу комфортно, а якщо машина буде стояти в холодних умовах, є відбір тепла від двигуна для обігрівача».

Про інші системи

«Що стосується спеціальних систем. Реалізовано абсолютно новий принцип протипожежної системи. Є два варіанта. Ми один варіант використовували водяний. Друга система двоконтурна — одна для бойового відділення, інша для десантного відділення, яка в автоматичному режимі працює в залежності від розвитку полум'я і може також управлятися ручну».

Кількість зроблених, проданих машин і цінова політика

«Це питання є комерційною таємницею.

— Від ваших конкурентів чув, що ціна машини коливається від $ 300 до $ 450 тисяч

— «Вилка» неправильна.

— Яка правильна?

— Все залежить від комплектації машини. Машина в повній комплектації — близько $500 тис. Якщо візьмеш систему протипожежну, якщо вона коштує 15 тисяч доларів, то ти менше не зробиш. Не те, що в «Дозорі» там 2 балончика і 5 датчиків поставлено.

— Як я розумію, вийшовши на європейські комплектуючі, ви вийшли на європейські ціни?

— Так. Хоча знову ж таки, якщо ми повертаємося до ціноутворення, є певні замовники, які говорять, що ось є така сума, більше ми не заплатимо. Знову ж, у нас гнучкість, ми можемо замінювати якісь коштовні комплектуючи, ну, зрозуміло, там основні вузли, агрегати вони залишаються, але десь ми можемо грати. Ну, наприклад, тут стоять англійські сидіння за 2 з половиною тисячі доларів. Ми можемо поставити сидіння румунські, які стоять 200-255 доларів. Ось тобі різниця — 5 тисяч або тисяча доларів. І так все».


Читати також: Бронетранспортер «Дозор-Б»

Щодо продажів БТР «Oncilla», нагадаємо, що у квітні 2017 року дві бронемашини «Oncilla» «засвітилися» під час участі у військовому параді ЗС Сенегалу.

Ukrainian Military Pages




Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


довідник озброєння і військової техніки