НВК «Іскра»: виробництво РЛС і «патентні війни»

Ukrainian Military Pages

Науково-виробничий комплекс «Іскра» – казенне підприємство, що входить до складу ДК «Укроборонпром».

Робота підприємства спрямована на розробку і виготовлення техніки за трьома основними напрямками: радіолокаційні станції (розробка, виготовлення, забезпечення життєвого циклу, глибока модернізації та ремонт), сучасні контрбатарейні засоби і новий для підприємства напрям – засоби радіоелектронної боротьби.

Як повідомляє офіційний веб-сайт ДК «Укроборонпром» із посиланням на прес-службу підприємства, за останні кілька років співробітники «Іскри» запатентували винаходи, які використовуються в багатьох моделях виробленої техніки і сприяють підвищенню її якості. Два винаходи в 2016 році отримали призові 1 і 2 місця на Всеармійському конкурсі «Кращий винахід року», який проходив на базі Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України.

В той же час, декілька днів тому, прес-служба «Укроборонпрому» повідомляла про претензії до НВК «Іскра» від ТОВ «КІТ» щодо невиплаті роялті (плати за користування запатентованим винаходом).

«Ми працюємо у звичайному режимі та виконуємо свої зобов’язання перед українськими та зарубіжними партнерами. Компанія «КІТ», яка підозрюється у скоєнні кримінальних злочинів, намагається зірвати нашу роботу, висунувши безглузді обвинувачення у порушенні авторських прав. Але ці спроби дестабілізації не впливають на виробничий процес», – повідомили у КП «НВК «Іскра».

За внутрішньою інформацією концерну, ТОВ «КІТ», що наразі перебуває під слідством, хоче позбавити НВК «Іскра» можливості виробляти важливе військове обладнання, обвинувативши у невиплаті роялті. Винахід, про який іде мова, використовується у виробництві техніки військового призначення, зокрема радіолокаційних станцій 36Д6М1-1 і 36Д6М1-2.

За тією ж інформацією, ТОВ «КІТ» є підставною фірмою, з якою попереднє керівництво підприємства уклало договір задля виведення коштів. Суд визнав цей договір недійсним, тому що ТОВ «КІТ» не відповідало вимогам «Укроборонпрому», не мало обов’язкової акредитації Концерну і не має жодного відношення до оборонного комплексу України.

Наразі триває досудове розслідування стосовно привласнення коштів колишніми працівниками «Іскри» шляхом виведення їх на рахунки ТОВ «КІТ», а також вивчається виробнича можливість ТОВ «КІТ» здійснювати відповідні розробки.

Як стверджують в «Укроборонпромі», у слідства є підозри, що ТОВ «КІТ» не має прав на винаходи, які запатентувало. Крім того, строк дії патентів ТОВ «КІТ» був призупинений з 2012 року, тобто «Іскра» не мала виплачувати кошти за їх використання. Увесь цей час розробки проводилися працівниками «Іскра», отже ТОВ «КІТ» не може претендувати на авторство винаходів та патенти.

За період з 2014 по 2017 року КП «НВК «Іскра» виготовило і здало в експлуатацію 32 одиниці військової техніки.


ua en