120-мм постріл з протитанковою керованою ракетою «Конус»

Переносний реактивний гранатомет РК-4 «Інгул» - Ukrainian Military Pages фото © ДККБ «Луч»

120-мм постріл з протитанковою керованою ракетою «Конус» призначений для ураження нерухомих і рухомих сучасних броньованих цілей, що мають комбіновану, рознесену або монолітну броню, в тому числі з динамічним захистом, а також малорозмірних цілей типу довготривалих вогневих точок, танк в окопі, легкоброньованих об’єктів та вертольотів.

Розробник: ДП «Державне Київське конструкторське бюро "Луч"»

Виробник: серійне виробництво здійснює ДАХК «Артем»

Постріл «Конус» розроблений під калібр 120-мм прийнятий в країнах НАТО. Представляє собою унітарний постріл з керованою ракетою, який відповідає габаритним розмірам штатного «натовського» артилерійського снаряда і розміщується в конвеєрі механізованого боєкомплекту в будь-якому поєднанні з іншими типами снарядів.

«Конус» апробований на танку Т-84-120 «Ятаган», який оснащений гладкоствольною 120-мм гарматою КБМ2 L50 стандарту НАТО. Головна частина ПТКР «Конус» - тандемного кумулятивного типу забезпечує бронепробиття не менше 700 мм броні за динамічним захистом. Способи та принципи наведення і управління ПТКР «Конус» аналогічні ПТКР «Комбат».

Ракета наводиться по лазерному променю системою управління вогнем до попадання в ціль. При цьому можливі різні режими стрільби, один з яких називається стрільбою в режимі «перевищення». Це означає, що керуючий лазерний промінь спрямований вище встановленої цілі, не засвічуючи її. Лише в самому кінці траєкторії польоту ракети - всього на 0,3 сек - лазерний промінь поєднується з танком або вертольотом противника. Цього часу недостатньо, щоб привести в дію антилазерний захист.

Може застосовуватися при стрільбі з танків Т-84-120, Т-72-120.

Ukrainian Military Pages


Тактико-технічні характеристики
Калібр, мм:120
Маса пострілу, кг:28
Система наведення:напівавтоматична по лазерному променю
Тип БЧ:тандемна кумулятивна
Бронепробиття:не менше 700
Максимальна дальність стрільби, м:5000
Час польоту на максимальну дальність, с:16,3
Довжина пострілу, мм:1074
Температурний діапазон застосування, ˚С:від мінус 40 до +60

Ukrainian Military Pages фото © ДККБ «Луч»


ua en
Використані джерела:
Веб-сайт ДП «Державне Київське конструкторське бюро "Луч"»
Веб-сайт ДП «Укроборонсервіс»

довідник озброєння і військової техніки