Генерал-лейтенант Ігор Воронченко: «У нас було 6 годин, щоб поламати задум Кремля»

Ukrainian Military Pages

Друга частина інтерв'ю генерал-лейтенанта Ігоря Воронченка. У другій частині інтерв'ю він розповідає, як починалася анексія, і згадує: існував момент, коли в українських військових був шанс змінити хід російської операції.

Перша частина: Захоплення Криму почалося в 2003 році з конфлікту на Тузлі

— Найголовніша причина того, що сталося в Криму – їм ніхто не займався. У жовтні 2013 року в Криму почали готувати «самооборону». Можна сказати стовідсотково, що доповідь зовнішньої розвідки про ситуацію на півострові була направлена президенту Януковичу. Після того, як я дізнався, що в Гвардійському сидять десантники, я замовив паспорт об'єкта, але це було проігноровано.

Гвардійське, Севастополь і навчальний полігон Опук – це три точки, звідки почалася військова фаза операції.

Пам'ятаю, за півроку до цього приїжджали верифікатори з Литви і сказали, що хочуть перевіряти Опук (орендувався ЧФ РФ, – ред.). Інспекційна група досліджувала на вертольоті і виявила там невраховану техніку. А росіяни ніяк не відреагували.

А через півроку пішли колони ...
Було таке враження, що якщо всі ці машини були забиті особовим складом, то ми опинялися просто піщинкою.
Скільки взагалі, за вашими даними, російських військ вторглося в Крим? Борис Нємцов в своїй доповіді писав про 35-тисячний контингент.

Не можу сказати точно. Як я говорив, приземлилося два літаки Іл з десантниками. На Опуку ми не контролювали, скільки прийшло судів. Прийшов батальйон з Темрюка - чорт його знає, скільки в ньому людей було. Тоді було передислоковано 4 бригади десь по 2500 чоловік кожна, плюс частини спецпризначення. Швидше за все, цифра вказана вірно.

А скільки на півострові було українських військовослужбовців?

Ось кажуть, що була угруповання в 20 тисяч. Брехня це все. У нас за штатом настільки все скорочували, що у мене залишилося 2190 чоловік, з них 180 - жінки. 400 бійців морської піхоти. Бригада в Перевальному приблизно в тисячу чоловік. Близько 250 в Керчі і стільки ж в Сімферополі. Практично в центрі Сімферополя стояла бригадна група. Боєздатне ядро – батальйон морської піхоти в Феодосії, гірськопіхотний батальйон і рота в Керчі.

І це всі війська Криму. І то, наприклад, на танковий батальйон було 6 груп акумуляторів. Тобто з 40 танків могли завестися тільки 6!

У процентному співвідношенні скільки серед українських військовослужбовців в Криму було місцевих?

Близько половини. За останні роки нам нарізали план на контракт і ми почали приймати на контракт місцевих. Біля мене стояли матері, плакали: відпустіть бійців своїх. Тобто відбувалося тиск через сім'ю.

До цього відсоток був нижче, були солдати строкової служби. Десь за рік до всіх подій строковиків прибрали. Тепер проблема була в тому, що я не знав, хто вистрілить в спину. Могли вранці браво доповідати, що все чітко, я відданий, а в обід повідомляють: «Я підняв прапор». Я не можу зрозуміти: «Який прапор?» – «Російський».

23 лютого корпусні офіцери, яких я поважав, приходили, вітали мене зі святом. А через десять днів вони ж стояли проти мене зі зброєю. Деякі колишні військовослужбовці-відставники спливли біля КПП частин. Сто відсотків, що у Росії була база всіх звільнених. Ось той, кого ти знав, з ким ти дружив – ось він стоїть навпроти тебе, перевернутий в один момент.

Хто дійсно допоміг, так це кримські татари. Я поважаю і ціную цей народ!
Раніше всі командно-штабні навчання в Криму у нас були проти незаконних збройних формувань, створених на базі – увага! – національних меншин. Це про кого йде мова?
Коли я залишався останнім в Криму мій знайомий кримський татарин сказав мені: «Ми станемо живим ланцюгом, я можу виставити 150 чоловік». Я відповів, що не хочу в це справа замішувати національне питання.

Чи був момент, коли можна було зупинити анексію?

Спочатку у нас було 6-8 годин, щоб вдарити по захопленому будинку Верховної Ради. 6-8 годин, щоб прийняти рішення і почати діяти. В цьому випадку ми діяли і могли поламати хоч якось задум Кремля.
Що найцікавіше: в жовтні 2013 року проводилися навчання зі звільнення заручників у Верховній Раді. Свисток – і ми б все зробили.
Після цього часу вже не було. Народ з ніг встав на голову. Хтось із місцевих постраждав би десь в результаті відсічі, і Росія мала б фактор для введення військ.

А через три години після захоплення ВР Криму з Гвардійського пішли БТРи. Цього ніде ніхто не вказував. Звідки вони взялися? Ніхто не знає. Мені Могильов дзвонить: «Твої БТРи?». – «У мене БТРів там немає ніяких».

Ukrainian Military Pages

Іншими словами, після того як можливість з кримським парламентом була упущена, наслідки від опору агресору були б іншими?

Народ змінився – і це найгірше. Найбільше діяло, що люди, з якими ти нормально спілкувався кілька днів тому, сьогодні вже стоять проти тебе.

Був ще момент, коли можна було зупинити підрозділ російських військових, які увійшли в Красноперекопськ. Обступити з усіх боків і показати, що перед нами російські військові.

Задум був батальйоном морської піхоти прорватися до перешийка. А його на наступний ранок обклали подвійним кільцем, поставили три установки «Град», 4 точки снайперів. Я послав перевірити цю інформацію, вона підтвердилася. Я зрозумів, що вже все.

Ніхто не знає, що ми три доби тримали кіровський аеродром і чекали підмоги. Потім була перша сутичка і контакт з підрозділами 7-ї дивізії ПДВ Росії. А потім з'явилися козаки. Що найцікавіше, козаки спливли з колишніх військовослужбовців. Розумієте масштаб?

Ви цікавилися долею колишніх колег, які змінили присяги?

За винятком комбрига в селі Перевальному, всіх звільнили. Комбриг якось тримається. Розумієте, зрадники навіть росіянам не потрібні.


Використані джерела:
krymsos.com