Початок гібридної війни: Прикордонна сторінка

Ukrainian Military Pages

Російська збройна агресія жорстоко і безапеляційно перевернула систему цінностей для мільйонів людей, найважчим видався 2014 рік. У багатьох місцях прикордонники залишились єдиними представниками української держави, сам на сам з підступним ворогом...

Пропонуємо вашій увазі підбірку фактів запеклого і трагічного протистояння 2014 року.

14 квітня

На сході України почалася антитерористична операція. Зоною її проведення визначено Донецьку та Луганську області

17 квітня, м. Слов’янськ

Сепаратисти вперше захопили службовий автомобіль прикордонників, спеціальну техніку зв’язку та зброю. Військових доставили до міськради, згодом відпустили.

3 травня, впс «Станично-Луганське»

Терористи взяли в полон прикордонний наряд впс «Станично-Луганське» та доставили до захопленого управління СБУ в м. Луганськ

11 травня, впс «Маріуполь»

Бойовики захопили аеропорт «Маріуполь»

12 травня, н. п. Астахове Луганської області

О 10.40 після здійснення моніторингу державного рубежу прикордонний наряд під час руху на автомобілі ВАЗ-2121 «Нива» на околиці н.п. Астахове заблокувала група озброєних осіб на автомобілі «Газель» без номерних знаків. Терористи без попередження відкрили вогонь з автоматичної зброї. Прикордонники дали відсіч та знищили три легкових автомобілі супроводу, вилучили зброю з пошкоджених авто бойовиків.

17 травня, пункт пропуску «Довжанський»

Прикордонний наряд стримує численну групу невідомих озброєних осіб, що намагаються потрапити на його територію з метою визволення раніше затриманого громадянина Болотова (лідера самопроголошеної Луганської народної республіки), який перебував під вартою в службовому приміщенні. «Зелені кашкети» відбили спробу захоплення пункту пропуску переважаючими силами противника. Поранено одного військовослужбовця.

21–22 травня, впс «Станично-Луганське»

Прикордонники відбили перший збройний напад на впс «Станично-Луганське». Поранено п’ятьох в/сл.

23 травня, впс «Бірюкове»

Група невідомих осіб (до 10 бойовиків) напала та взяла у полон прикордонний наряд (двох військовослужбовців).

27 травня, впс «Бірюкове»

Бойове зіткнення з групою бойовиків, що налічувала 30 – 40 осіб. Прикордонники знищили три легкові автомобілі супроводу бойовиків і взяли в полон пораненого терориста. Сепаратисти пошкодили службовий автомобіль Держприкордонслужби.

29 травня, впс «Станично-Луганське»

Близько 300 озброєних бойовиків облаштували поблизу підрозділу блокпости та вогневі точки. Уже вночі, з 00.30 до 02.30, відділ атакували терористи. Вони вели вогонь з гранатометів та стрілецької зброї. Прикордонники зайняли кругову оборону та відкрили вогонь у відповідь. Загалом відбулося шість спроб захоплення прикордонного підрозділу. Бойовики зазнали втрат, було зафіксовано чотири автомобілі швидкої допомоги для евакуації поранених терористів.

30 травня, впс «Дякове»

Відбувся бій з групою бойовиків, які переміщували через кордон зброю до Слов’янська. Поранено п’ятьох в/сл. Противник зазнав втрат. Захоплено автомобіль «Газель», чотирьох громадян України, одну громадянку РФ, зброю та боєприпаси: АК-74 – 27 штук; пістолет ПМ – 2 штуки; РПГ-26 – 5 штук; ПК – 4 штуки, СВД – 5 штук; магазин до АК-74 – 36 штук; магазин до СВД – 9 штук; зенітний коліматорний приціл – 2 штуки; граната РГД-5 – 95 штук; граната Ф-1 – 102 штуки; світлошумова граната – 1 штука; трубки холодної присрілки кулемета ПК – 2 штуки; набої калібру 12,7 мм – 40 ящиків; набої калібру 7,62 мм – 22 ящики та 5 пачок; набої калібру 5, 45 мм – 12 ящиків.

Ukrainian Military Pages

2–3 червня, м. Луганськ

Відбувся штурм управління Луганського загону з використанням усіх видів стрілецької зброї, у тому числі великокаліберної та гранатометів. Прикордонники організували кругову оборону і прийняли бій. Вартові рубежу знищили приблизно 10 сепаратистів, понад 40 поранили. Терористам так і не вдалося захопити управління загону. Свої позиції прикордонники залишили лише за наказом керівництва в ніч з 3 на 4 червня 2014 року. Поранено тринадцятьох в/сл.

Ukrainian Military Pages фото © twitter.com/SergeyPonomarev

4 червня, впс «Свердловськ»

Бойовики захопили пункт пропуску «Червонопартизанськ».

4 червня, між впс «Дмитрівка» та «Дякове»

Приблизно 250–300 бойовиків напали на позиції 2-ої мотоманевреної групи Держприкордонслужби. Прикордонники знищили трьох бойовиків, обслугу АГС, автомобілі ВАЗ-2121 та УАЗ з боєприпасами.

5 червня, пункт пропуску «Довжанський»

Близько 200 бойовиків, озброєних автоматичною зброєю, кулеметами, РПГ та СВД, заблокували пункт пропуску, де після передислокації виконував завдання з охорони державного кордону персонал впс «Бірюкове», вимагали здати зброю та при- йняти присягу ЛНР. У зв’язку із загрозою життю та здоров’ю персоналу прийнято рішення про вихід прикордонників через територію РФ.

5 червня, пункт пропуску «Маринівка»

Терористичний батальйон «Восток» здійснив напад на пункт пропуску із застосуванням БТР-80 та чотирьох автомобілів КамАЗ, обладнаних крупнокаліберними кулеметами, одного броньованого вантажного автомобіля «Урал», трьох мікроавтобусів і чотирьох легкових автомобілів. Особовий склад мотоманевреної групи та впс «Дмитрівка» під час бою знищив броньований автомобіль «Урал» з екіпажем, крупнокаліберну зенітну установку з обслугою та обслугу ПЗРК.

Ukrainian Military Pages

Бій тривав до 20.00, під натиском прикордонників терористи були змушені відступити. У результаті бою українські воїни захопили ворожий БТР-80 (екіпаж знищено), вантажний автомобіль КамАЗ, 12,7 мм крупнокаліберний кулемет НСВТ, два 7,62 мм кулемети Калашникова, 30 одиниць стрілецької зброї, два РПГ-7В, сім РПГ-22. Поранено шістьох в/сл.

Ukrainian Military Pages

13 червня

Виставлено три блокпости в н. п. Тарани, Олексіївське та на перехресті доріг біля н. п. Кринички. Зведений загін від Національної гвардії України прикрив державний кордон на напрямку Ольховчик (РФ) – Григорівка. Взято під контроль 171 км державного кордону.

14 червня, м. Маріуполь

У районі заводу «Азовсталь» із засідки з автоматів, гранатометів та снайперської зброї бойовики обстріляли колону автомобілів Держприкордонслужби, що рухалися з Навчального центру до управління Донецького загону. Загинуло чотири в/сл. та один працівник, поранено десятьох в/сл.

Ukrainian Military Pages

17 червня, н. п. Олексіївське

Бойовики здійснили обстріл позицій тактичного угруповання «Кордон» з мінометів (обстріл вівся у 2 нальоти: перший – з 01.20 до 01.30; другий – з 01.50 до 02.18). Поранено тринадцятьох в/сл.

Ukrainian Military Pages

20 червня, пункт пропуску «Ізварине»

Незаконні збройні формування здійснили напад із застосуванням мінометів та гранатометів. Під натиском бойовиків прикордонники були змушені відступити. Персонал відійшов з пункту пропуску «Ізварине» на територію РФ через пункт пропуску «Донецьк». ТУ «Кордон» виставило додаткові сектори «Д» біля ППр «Довжанський» та «Е» (висота 308) біля Свердловська. Узято під контроль 250 кілометрів деражвного кордону. Поранено вісьмох в/сл.

20 червня, пункт пропуску «Довжанський»

Незаконні збройні формування здійснили напад на прикордонний пункт із застосуванням мінометів, гранатометів. Особовий склад сектору «Д» під час бою знищив броньований автомобіль «Урал» сепаратистів з екіпажем, великокаліберну зенітну установку з обслугою та обслугу ПЗРК. Під натиском бойовиків прикордонники були змушені відступити.

21-22 червня, н. п. Виселки

Бойовики обстрілювали з мінометів та артилерійських систем командний пункт ТУ «Кордон», розгорнутий в н. п. Виселки. Згодом частина КП перемістилася до КП 79-ої окремої механізованої бригади, а частина залишалася у ППр «Успенка».

22 червня, с. Чугінка

Під час прямування прикордонної колони з с. Городище до с. Чугінка приведено в дію вибуховий пристрій на узбіччі дороги та з відстані 600 метрів здійснено обстріл з мінометів і снайперських гвинтівок. «Зелені кашкети» напад від- били. Поранено одного в/сл.

25 червня, н. п. Дмитрівка

На околиці н. п. Дмитрівка Шахтарського району Донецької області здійснено мінометний обстріл колони 7-ої ММГ ЗхРУ. Поранено одного в/сл

28 червня, впс «Свердловськ»

Під час розвідувально-пошукових дій прикордонний наряд на БТР-80 підірвався на протитанковій міні. Поранено двох в/сл.

2 липня, впс «Новоазовськ»

Сепаратисти обстріляли з мінометів пункт пропуску «Новоазовськ». Загинуло троє в/сл., поранено – сімох.

4 липня, пункт пропуску «Довжанський»

Терористи обстріляли пункт пропуску «Довжанський». Поранено одного в/сл

5 липня, н. п. Юганівка

Прикордонний наряд виявив поблизу позицій впс «Станично-Луганське» корегувальників артилерії зі складу ДРГ російських найманців. Прикордонники відкрили прицільний вогонь з гранатометів і групової автоматичної зброї. Терористів було знешкоджено, прицільність вогню артилерії противника по табору зменшилася.

5 липня, н. п. Обрив

З боку РФ до узбережжя в районі поста технічного спостереження причалило два маломірних плавзасоби. З них висадилися на берег близько 15 осіб, які обстріляли ПТС «Обрив» з мінометів і стрілецької зброї. Прикордонники вступили в бій. Загинув один в/сл., поранено – сімох.

7 липня, місце розташування зведеного бойового загону ТУ «Північ»

Місце розташування зведеного бойового загону тактичного угруповання «Північ» обстріляно диверсійною групою з шести 82-мм мінометів. Поранено п’ятнадцятьох в/сл.

11 липня, н. п. Зеленопілля

О 02.10 терористи обстріляли з установки залпового вогню «Град» підрозділи ЗСУ та сектору «Г» тактичного угрупування «Кордон». Загинуло четверо в/сл., поранено – трьох.

Ukrainian Military Pages

11 липня, впс «Бірюкове»

З території РФ обстріляно позиції зведеного загону підрозділів ДПСУ та ЗСУ. Під час евакуації поранених українських воїнів прикордонний БТР-80 знищено вогнем противника. Загинуло троє в/сл., поранено – двох.

12 липня, н. п. Кожевня

Під час виконання бойового завдання підірвався на фугасі БТР-70. Загинуло двоє в/сл., поранено – двох.

16 липня, впс «Станично-Луганське»

Бойове зіткнення з ДРГ противника. У лісопосадці за два кілометри від державного кордону в Станично-Луганському районі прикордонний наряд натрапив на групу бойовиків, що встановлювала вибуховий пристрій. Зав’язався бій. Загинуло двоє в/сл.

16 липня, впс «Бірюкове»

Терористи обстріляли позицію зенітно-артилерійського розрахунку з реактивних систем залпового вогню «Град». Поранено одного в/сл.

21 липня, н. п. Юганівка

З території РФ обстріляно з 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика» та 122-мм гаубиць «Д-30» базовий табір «Юганівка» зведеного загону Луганського прикз. Поранено п’ятьох в/сл

22 липня, пункт пропуску «Маринівка»

Збройний напад з боку РФ та з району н. п. Маринівка із застосуванням САУ і танків. Українські воїни знищили ворожий БМП та БТР

22 липня, пункт пропуску «Довжанський»

Терористи тричі обстріляли ППр з установки ьтБМ-21 «Град» та автоматичних 82-мм мінометів 2Б9 «Васильок». Поранено двох в/сл.

24 липня, н. п. Маринівка

Озброєні сепаратисти напали на пункт пропуску «Маринівка» та обстріляли з мінометів місце розташування підрозділів сектору «Б» ТУ «Кордон». Поранено одного в/сл.

25 липня, н. п. Маринівка

Озброєні терористи напали на пункт пропуску «Маринівка» і намагалися прорватися на територію України автомобілем ГАЗ-66 в обхід пункту пропуску. Автомобіль знищено. Загинув один в/сл.

25 липня, н. п. Дякове

Сепаратисти спробували захопити прикордонний підрозділ, обстріляли з танків та артилерійського озброєння позиції прикордонного сектору «В» ТУ «Кордон» на межі між Донецькою та Луганською областями. Загинув один в/сл., поранено – трьох

27 липня, пункт пропуску «Довжанський»

Мінометно-гаубичні обстріли. Випущено понад 250 снарядів. Загинуло четверо в/сл., поранено – сімох

28 липня, впс «Красна Талівка»

Чотири обстріли ПТРК з території РФ пункту пропуску «Красна Талівка». Знищено адміністративні будівлі відділу та прикордонну спостережну вишку. Напад ДРГ з території РФ. Диверсанти здійснили п’ять пострілів з гранатометів, вели постійний вогонь зі стрілецької зброї, в тому числі кулемета. Атаку відбито. Поранено трьох в/сл.

31 липня, впс «Амвросіївка»

Уночі терористи спробували захопити впс «Амвросіївка», здійснили 5 пострілів з гранатометів, вели постійний вогонь зі стрілецької зброї, в тому числі кулемета. Пошкоджено адміністративну будівлю відділу. Атаку відбито, НЗФ відступили. Прикордонники захопили ворожий вогнемет «Шмель», бронебійні набої 7,62 мм. Загинуло п’ятеро в/сл., поранено – дев’ятьох

31 липня, н. п. Герасимівка

Терористи обстріляли блокпост «Герасимівка» і спробували його захопити. Поранено двох в/сл

1 серпня, н. п. Герасимівка

Сепаратисти обстріляли блокпост «Герасимівка» зі 152-міліметрових гармат. Поранено одного в/сл

2 серпня, пункт пропуску «Довжанський»

Ворог обстріляв прикордонний наряд під час виходу з опорного пункту. Загинув один в/сл., поранено – двох.

3 серпня, н. п. Юганівка

З території РФ здійснено артилерійсько-мінометний обстріл н. п. Камишне, де виконувала завдання бойова група ММГ «Юганівка». Поранено одного в/сл.

6–7 серпня, н. п. Зеленопілля

Після 22-денної героїчної оборони кордону, здійснено прорив з «Довжанського котла» під постійними масованими обстрілами терористів та з території Росії. Прорив тривав три доби. Загинуло десять в/сл., поранено – тридцять шістьох, зникло без вісті – п’ять.

6–7 серпня, Донецька область

Під час маршу та виведення колони з оточення прикордонники неодноразово потрапляли під мінометний та реактивний обстріл терористів. Поранено двох в/сл.

7 серпня, н. п. Лисиче

Автомобілі «УАЗ» та «Газель» підірвалися на радіокерованих пристроях. Загинув один в/сл., поранено – чотирьох

8 серпня, н. п. Мілове

Мінометний обстріл впс «Мілове». Поранено чотирьох в/сл.

10 серпня, впс «Станично-Луганське»

Обстріл з 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика» та 122-мм гаубиць «Д-30» базового табору прикордонників. Загинуло четверо в/сл., поранено – п’ятьох.

14 серпня, н. п. Авмросіївка

Прикордонний наряд виявив групу озброєних осіб. Під час затримання бойовиків зав’язався бій. Напад було відбито, а проникнення на територію України не допущено. Загинув один в/сл., поранено – двох.

23 серпня, н. п. Лисиче

Прикордонники зупинили рух колони бойовиків (близько 10 одиниць техніки), унаслідок чого зав’язався запеклий бій. Вартові рубежів знищили 2 автомобілі КамАЗ з живою силою, озброєнням та боєприпасами. Загинуло двоє в/сл., поранено – чотирьох.

25 серпня, впс «Красна Талівка»

2,5 години тривав бій з російською ДРГ. Ворога підтримували міномети, 2 БТР, 2 БМП та вперше з моменту початку бойових дій на Донбасі Росія застосувала проти українських прикордонників бойові вертольоти Мі-24. Загинуло четверо в/сл., поранено – чотирьох

27 серпня, н.п. Сизе

Під час руху БТР-80 підірвався на протитанковій міні. На місці підриву надано невідкладну медичну допомогу пораненим та здійснено організований відхід. Поранено вісьмох в/сл

31 серпня, неподалік Маріуполя

Терористи обстріляли з берега катер Морської охорони Маріупольського ЗМО. У катер влучило п’ять ракет, у результаті чого на борту виникла пожежа та детонація боєкомплекту. Загинуло троє в/сл., поранено – трьох

1 вересня, н. п. Саханка

Мобільна група з чотирьох прикордонників виявила та вступила у бій з добре озброєною численною ДРГ противника. Загинув один в/сл

2 вересня, н. п. Саханка

Прикордонний наряд прийняв бій у районі н. п. Саханка поблизу Маріуполя. Поранено трьох в/сл.

2 вересня, н. п. Камишне

Артилерійський обстріл угруповання «Північ» з РСЗВ «Град». Під час бою прикордонники завдали значних втрат терористам, захопили зброю, вибухівку і боєприпаси противника. Поранено двох в/сл.

4 вересня, н. п. Лебединське

Поблизу блокпоста розвіддозор потрапив у засідку. Зав’язався запеклий бій. Поранено одного в/сл.

4 вересня, н. п. Комінтернове

Бойовий розвідувальний дозор вступив у бойове зіткнення з противником. Поранено двох в/сл.

9 вересня, впс «Біловодськ»

Автомобіль, на якому прямував прикордонний наряд, наїхав на фугас. Загинуло троє в/сл., поранено – двох

12 вересня, н. п. Старогнатівка

Розвідувально-бойова група потрапила у засідку. Поранено трьох в/сл.

10 жовтня, н. п. Новотроїцьке

Сепаратисти обстріляли колону оперативно-бойової комендатури «Чоп» у складі двох автомобілів (КрАЗ, УАЗ), у яких було 12 в/ сл. Загинуло двоє в/сл., поранено – п’ятьох.

31 жовтня, впс «Біловодськ»

На фугасі підірвався службовий автомобіль УАЗ. Загинув один в/сл.

12 листопада, блокпост № 6

Прикордонний наряд вступив у бій з ДРГ противника. Поранено одного в/сл

14 листопада, н. п. Курахівка

Обстріл позиції прикордоників. Загинув один в/сл.

3 грудня, впс «Станично-Луганське»

Під час проведення спільних розвідувально-пошукових дій з підрозділами СБУ, МВС та ЗСУ на відстані до кілометра від державного кордону на невідомому вибуховому пристрої підірвався бойовий автомобіль «Кугуар». Поранено трьох в/сл

. . .

Війна на цьому не завершилася. Попереду були запеклі бої за Дебальцеве, безперервні обстріли Майорська, оборона Мар’їнки та багато інших важких і трагічних моментів...


Підготував Володимир ПАТОЛА



Використані джерела:
Прикордонник України, № 25 (5519), 2016

Техніка російських окупантів на Донбасі