Президент передав Донецькому прикордонному загону нове обладнання, техніку та озброєння

Система Аерос Маріуполь - Донецький прикз

Президент Петро Порошенко, 31 грудня, у Маріуполі, взяв участь у запуску системи раннього виявлення та ідентифікації цілей «Aeros», передав прикордонникам нове озброєння і техніку.

Глава держави передав командирам підрозділів відповідні сертифікати на техніку та обладнання: легкоброньований катер UMS-1000 (б/н BG24), 6 одиниць броньованих автомобілів HMMWV, шість снайперських гвинтівок, а також шість безпілотних авіаційних комплексів МП-1 «Spectator», у складі яких 18 безпілотних літальних апаратів.

Донецький прикз Донецький прикзфото © dpsu.gov.ua

«На свято не прийнято з’являтися з порожніми руками. Тому і зараз моряки-прикордонники отримали модернізований швидкісний патрульний броньований катер українського виробництва», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що ведеться робота по створенню комплексної системи охорони морських кордонів нашої держави та її морської економічної зони.

Донецький прикзфото: dpsu.gov.ua

«Прикладом того, як просуваємося у розв’язанні цієї задачі, є оновлений пост технічного спостереження «Маріуполь». Він оснащений новітньою системою раннього виявлення, попередження та ідентифікації цілей. Знаходимо будь-яку повітряну, надводну ціль. Треба і пловця знайдемо», - підкреслив Президент.

За його словами, система «Aeros» - це спільна українсько-американська розробка, що виготовлена на одному із підприємств «Укроборонпрому». За рахунок допомоги, інвестицій наших американських партнерів ця система суттєво підвищує ефективність реагування, додав Президент.

«Два з половиною роки тому ми були абсолютно сліпі і не мали жодної інформації. Сьогодні звідси на відстані до 50 км у кожен бік ми точно контролюємо безпеку наших кордонів», - підкреслив Петро Порошенко.

Донецький прикзфото: dpsu.gov.ua

Глава держави зазначив, що ця система раннього виявлення цілей унікальна тим, що «бачить» одразу повітря, воду, землю, здатна одночасно вести та визначати поведінку до двохсот цілей.

Читати також: Україна отримала американські системи для контролю кордону

«У подальшому планується виробити та встановити ще п’ять таких комплексів. Вони будуть інтегровані до єдиної державної інформсистеми виявлення та аналізу надводної і повітряної обстановки в акваторії Чорного й Азовського морів та в басейнах Дніпра і Дунаю», - повідомив Президент.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Державної прикордонної служби України dpsu.gov.ua