Китай нарощує темпи випуску новітніх літаків Hongdu L-15 з українськими двигунами

Ukrainian Military Pages фото: Xu Zheng

Китай значно прискорив темпи виробництва новітніх навчально-бойових літаків Hongdu L-15, які комплектуються українськими турбореактивними двигунами АІ-222-25 і АІ-222-25Ф (з форсажною камерою).

Від початку проектування L-15 приділялася пильна увага налагодженню великосерійного виробництва. Наразі складальний цикл одного літака може тривати всього 45 днів. Потужностей заводу вистачить на поставки нової машини кожні 9 днів.

L-15 – китайський навчально-бойовий літак, розроблений компанією Hongdu. Створений для заміни морально застарілого навчально-бойового літака Hongdu JL-8 і призначений для підготовки китайських пілотів на новітні винищувачі ВПС НВА КНР: Су-30, Shenyang J-11, Shenyang J-15 та Chengdu J-10.

Ukrainian Military Pages Китай нарощує темп випуску новітніх навчально-бойових літаків Hongdu L-15 з українськими двигунами

Конструкція літака на 25% виконана з вуглецевих композиційних матеріалів, в тому числі хвостове оперення і закрилки. Передбачуваний термін експлуатації – 10 000 льотних годин або 30 років.

На даний момент літак L-15 був прийнятий на озброєння військово-повітряних сил Народно-визвольної армії Китайської Народної Республіки і активно поставляється на експорт.

Двоконтурний турбореактивний двигун АІ-222-25 з тягою 2500 кгс є базовим в сімействі ТРДД АІ-222, розроблений Запорізьким машинобудівним конструкторським бюро «Прогрес» ім. академіка О. Івченка, серійно випускається ПАТ «Мотор Січ». АІ-222-25Ф – ТРДД з форсажною камерою. Призначений для літаків з максимальною швидкістю польоту М1,6. Турбокомпресорна частина повністю уніфікована з базовим двигуном АІ-222-25.

Читати також: «Мотор Січ» разом з Skyrizon побудує завод у Китаї та отримає 250 млн дол. інвестицій

Нагадаємо, що протягом 2014-2015 років, українські ЗМІ, із посиланням на джерела в УОП та МОУ, повідомляли про можливе ліцензійне виробництво літаків Hongdu L-15 на Одеському авіаційному заводі («Одесавіаремсервіс»).

Ukrainian Military Pages Китай нарощує темп випуску новітніх навчально-бойових літаків Hongdu L-15 з українськими двигунами



Використані джерела:
military-informant.com

довідник озброєння і військової техніки