«Укроборонпром» розробляє мобільний сонар для виявлення підводних диверсантів

мобільний сонар На демонстраційному фото: підводний сонар Cerberus Mod 2 від Atlas Elektronik UK (Picture: Atlas Elektronik)

ДК «Укроборонпром» з партнерами веде розробку проекту мобільної гідроакустичної станції виявлення підводних диверсійних сил, що несуть загрозу об'єктам та корабельному складу Військово-Морських Сил, іншим важливим об’єктам чи порушують державний кордон.

Метою проекту є розробка дослідного зразка мобільного гідролокатора завданнями якого є:

  • виявлення та ідентифікація морських об’єктів;
  • визначення дальності до морських об’єктів та побудова траси їх руху;
  • моніторинг акваторії.

Мобільна гідроакустична станція повинна працювати як в акваторіях, так і у відкритих водних територіях, як в активному, так і в пасивному режимах.

У проекті передбачається застосування технологій гідроакустики, сейсмоакустики та радіолокації, що дозволяє поєднати активний та пасивний режими роботи в одній станції, а також інноваційного алгоритму обробки гідроакустичних сигналів на основі векторно-фазових методів.

Ukrainian Military Pages

Очікуваний ефект від реалізації проекту:

  • своєчасне попередження можливих загроз підводних диверсійних груп;
  • двократне зменшення витрат на гідроакустичне обладнання.

Щодо практичної реалізації проекту, то на сьогодні проведені наукові спостереження та описані основні принципи та сформульована концепція технології, визначено її практичне застосування, проведено розрахункове та експериментальне підтвердження критично-важливих функцій і характеристик концепції.

Подальші етапи передбачають послідовне виготовлення макету, прототипу та реальної системи із поетапною перевіркою та демонстрацією їх роботи в лабораторії, у змодельованому операційному середовищі та в реальному середовищі експлуатації.

Інформація про учасників та можливу вартість проекту наразі відсутня.