Всі українські танки, які перебувають на озброєнні, отримають новий динамічний захист «Щит»

Ukrainian Military Pages

Дослідно-конструкторська робота «Щит» передбачає переоснащення танків Т-64, Т-72 і Т-80 силових структур України новим динамічним захистом — відповідно «Щит-64, Щит-42 і Щит-64». Це розробки на основі комплексу «Ніж», але з рядом змінених характеристик.

Про це, в інтерв'ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур'єр», заявив директор Державного підприємства «Базовий центр критичних технологій «Мікротек» Сергій Швидкий.

— Наші фахівці працювали в зоні бойових дій на сході країни — вивчали реальне бойове застосування динамічного захисту, — повідомив Швидкий. — На основі цих досліджень з'явилися зовсім нові концепції захисту бронетехніки. Спільно з Харківським конструкторським бюро машинобудування ім. Морозова (ХКБМ), одна з цих концепцій вже реалізується Україною в одній зі східних країн.

За рахунок деяких доопрацювань один шар комплексу динамічного захисту «Ніж» відхиляє бронебійно-підкаліберні снаряди виробництва країн НАТО (при критичних кутах зустрічі). Снаряд робить каверну, і йде у рикошет.

У 2016 році проводилися випробування наших нових комплексів ДЗ в присутності іноземних замовників, представників ЦНДІ ОВТ, ДВТП МОУ та головного бронетанкового управління ЗСУ. Протягом двох тижнів макети всіх проекцій машини з динамічним захистом піддавалися різним випробуванням, від вібрації, дії високих і низьких температур та ураження напалмом, до обстрілів з різних типів озброєння.

На основі концепцій, що народилися після цих випробувань з'явилася дослідно-конструкторська робота «Щит». Вона передбачає оснащення танків Т-80, Т-72 і Т-64 нашим новим динамічним захистом — відповідно, «Щит-80, Щит-72 та Щит-64». Це розробки на основі комплексу «Ніж», але з рядом змінених характеристик.

Розвиток ДЗ «Ніж» призвів до того, що цей комплекс, який в 3 рази легше нашого комплексу ДЗ «Дуплет», вже практично не поступається йому за характеристикам. Таким чином, всі типи танків, які перебувають у нас на озброєнні, будуть переоснащуватися цими новими комплексами. Ними вже оснащуються модернізовані танки Т-72АМТ, демонстраційний зразок яких був представлений Київським бронетанкових заводом в серпні 2017-го.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Сергій Швидкий також повідомив агентству «Оборонно-промисловий кур'єр», що комплекси активного захисту «Заслон» і «Шершень» знаходяться на завершальній стадії запуску в серійне виробництво на потужностях державного підприємства «Машинобудівна фірма «Артем», де зараз налаштовується технологічна лінія.

— Там будуть збирати модулі, у той час як вся електроніка — радіолокаційний датчик тощо, — збирається на виробництві «Міркотека». Таким чином, ми співпрацюємо з «Укроборонпромом» в якості генерального розробника, у нас ліцензійний договір, ми ведемо технічне супроводження, отримуємо роялті. Восени 2017-го року, під час виставки «Зброя та безпека 2017», був підписаний перший експортний контракт з турецькою фірмою Aselsan. Турецький ринок зараз відкриває для нас великі перспективи, в силу складних політичних відносин Анкари як з ЄС і США, так і з РФ, яка не постачає Туреччини свої комплекси, — повідомив агентству Швидкий.

Ukrainian Military Pages

— Нові модулі можна встановлювати на всю машину у кількості шести штук, на відміну від колишнього варіанта, коли йшов один модуль на один борт — танк або БМП. Раніше була проблема одночасного спрацьовування декількох модулів, яка тепер усунена. Новий комплекс активного захисту універсальний, підходить як для танків, так і для легкої бронетехніки. Змінюється тільки активний заряд, який слабше для легкої техніці, щоб уникнути пошкодження самого борта. Також запроваджено нову радіолокаційну система виявлення, яка не конфліктує з іншими локаторами. Все це входить у комплекси, які будуть поставлятися за контрактами в Туреччину, в рамках модернізації танка М60-А3 Sabra. Перші поставки намічені на кінець березня-початок квітня, - підвів підсумок директор ДП «БЦКТ «МІКРОТЕК».

Ukrainian Military Pages


Читати також:Захист силових установок танків від ураження з верхньої півсфери

Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram