Підвищення грошового забезпечення у ЗСУ можливе за підсумками виконання держбюджету в І півріччі

Грошове забезпечення

Про це повідомили представники Департаменту фінансів Міністерства оборони України під час прямої телефонної лінії в редакції газети «Народна армія».

На запитання відповідали начальник управління організаційного та соціальних виплат Вячеслав Салахов, заступник начальника управління — начальник відділу грошового забезпечення та заробітної плати полковник Олег Рогаль та завідувач сектору соціальних виплат Ігор Баторшин.

Вони повідомили, що з початку року в усіх військовослужбовців грошове забезпечення Збройних Сил України вже зросло на 10%. А нещодавно оголошене підвищення, що виплачуватиметься з травня (про нього Ukrainian Military Pages писали тут) стосується лише військовослужбовців льотного складу і воно не плине на розмір пенсії військових льотчиків.

Підвищення розміру грошового забезпечення в даному випадку здійснюється шляхом збільшення розміру надбавки і стосується лише діючих військовослужбовців, тобто не впливає на розмір пенсії.

Щодо можливого підвищення грошового забезпечення іншим військовослужбовцям, то воно може розглядатися за підсумками виконання держбюджету в першому півріччі поточного року, за умови, що буде збільшено фінансування Збройних Сил.

Зауважимо, що військова служба останнім часом втрачає позиції на ринку праці. У 2016 році, після істотного зростання грошового забезпечення на службу за контрактом було прийнято 69 тисяч осіб (з яких 7,5 тис. офіцерів), у 2017 році темпи впали і в підсумку було прийнято вдвічі менше - 30 740 осіб. Перші чотири місяці 2018 року показують подальше падіння темпів залучення на службу.

Крім того, цьогоріч очікуються хвиля звільнення після набуття чинності закону що надає право на звільнення військовослужбовцям, які уклали контракт до закінчення особливого періоду і не набули права на звільнення до 07.01.2018 року.