SETC2018: огляд другого дня змагань (відео, фото) – шведи попереду: 412 балів з 500 в основній вправі

Ukrainian Military Pages

На військовому полігоні навчального центру, що біля німецького міста Графенвер, тривають міжнародні танкові змагання Strong Europe Tank Challenge 2018.

Другий день змагань для українського взводу складався з чотирьох вправ: розпізнавання та ідентифікації цілей, визначення дистанції до цілі, оцінювання тактичної обстановки, а також швидкісна стрільба з особистої зброї.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Генеральний штаб ЗС України

Під час оцінювання тактичної обстановки необхідно було провести візуальну розвідку сил та засобів противника, що закріпився у імітаційному містечку. Виявити його озброєння, кількість особового складу, пости тощо. Кожен екіпаж спостерігав зі свого напрямку і доповідав командиру взводу який мав звести всі доповіді у єдину картину. Складність завдання полягала в тому, що особовий склад противника під час вправи переміщався містечком, продовжував встановлювати перешкоди, і змінював укриття.

Другою вправою було визначення дальності оптичним методом. Ця вправа імітує відмову далекоміру у танку і під час неї екіпажу необхідно визначити дистанцію до цілі. Кожна ціль демонструвалася лише 20 секунд, і за цей час необхідно було не лише її виявити, але й розпізнати, щоб потім, користуючись заданими величинами висоти та довжини, вирахувати відстань за формулою тисячних.

Ще однією вправою було розпізнавання цілей. Рухаючись заданим маршрутом, танкісти відшукували розставлені цілі та розпізнавали їхній тип. Цілі імітували різну ворожу техніку - від БМП до гелікоптера. Знов, як і під час оцінювання тактичної обстановки, спостереження вели всі екіпажі одночасно, а загальну доповідь робив командир взводу.

Найбільш динамічним етапом змагань сьогодні видалася швидкісна стрільба. За умовами вправи стрільбу виконували з різних положень - стоячи, з коліна, лежачи та з танку. Потрібно швидко вразити мішені та переміститись на іншу позицію. На додачу, ще було завдання із перенесення двох коробів по 840 набоїв калібру 7,62-мм від одного танку до іншого. Мішені були розміщені на відстані 25 метрів. На мішені, що підіймалися давалося лише по одному пострілу. Час демонстрації обмежений 15 секундами.

Добігши до першого танку, потрібно було уразити 6-ма пострілами дві паперові мішені, набравши якомога більше балів, після чого взяти короби з набоями, добігти до позиції стрільби лежачи, та вже звідти доставити набої на другий танк. З другого танку необхідно уразити останню паперову мішень 5ма пострілами. Під час виконанні вправи враховується як результативність стрільби, так і час проходження. Вправа імітує ведення вогню в умовах стресу у русі та вимагає від військовослужбовця не лише доброї фізичної підготовки і вміння швидко перезаряджати зброю та стріляти з неї, але й певної психологічної стійкості до стресу.

Команда, яка буде найшвидшою в загальному заліку, отримує за цю вправу максимальну кількість балів - 50. Ще стільки ж можна отримати за влучність. Таким чином за стрільбу пістолета є шанс набрати 100 пунктів. Але допоки танкісти всіх країн не пройдуть цю дисципліну - результат не буде відомий. За словами суддів на даній ділянці, наразі наші танкісти найшвидші на цій ділянці.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Генеральний штаб ЗС України

Важливо розуміти, що під час змагань різні команди одночасно виконують вправи на різних ділянках. Наприклад, одна команда проходить смугу перешкод, друга в цей час відпрацьовує оборону, а третя стріляє з пістолетів. Оскільки за кожну вправу можна заробити різну максимальну кількість балів від 50 до 500, то до моменту, коли всі команди не виконають повну програму змагань, буде неможливо сказати, яка команда вирвалася у лідери, чи навпаки відстала. Таким чином під час змагань підтримується спортивний азарт серед учасників та до останнього зберігається інтрига для вболівальників.

Цікаво, що цього року порядок виконання вправ українською командою повторює минулорічні змагання: перший день – дії у наступі, другий – розпізнавання цілей та стрільба з пістолетів.


Австрія: Leopard 2А4
Евакуація танку в умовах радіаційної та хімічної загрози:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: 7th Army Training Command


Велика Британія: Challenger
Танковий взвод у наступі:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: 7th Army Training Command


Німеччина: Leopard 2A6

Розпізнавання та ідентифікації цілей, візуальне визначення дистанції до цілі, оцінювання тактичної обстановки, а також швидкісна стрільба з особистої зброї.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Bundeswehr/ J.Röllig


Польща: Leopard 2A5
Танковий взвод в обороні (25 з 28 цілей):

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Magdalena Czekatowska / 34 Brygada Kawalerii Pancernej - "Hetmańska Brygada"


США: Abrams M1A2 SEP
Танковий взвод в обороні:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: 2nd Armored Brigade Combat Team, 1st Infantry Division


Франція: Leclerc
Евакуація танку в умовах радіаційної та хімічної загрози:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: 7th Army Training Command


Швеція: Stridsvagn 122
Вправа другого дня: танковий взвод у наступі. Шведські танкісти показали найкращі результати серед всіх країн за два дні – 412 балів з 500 можливих (нагадаємо, що українці в наступальні вправі набрали 208 балів). Вправа є однією з головних та дає найбільшу кількість балів.

Ukrainian Military Pages


Читати також:SETC2018: огляд першого дня змагань (відео, фото) – у українців технічні проблеми із влучністю


ua en
Використані джерела:
Facebook-сторінка Генерального штабу ЗС України
Офіційний веб-сайт Командування підготовки 7-ї армії США
Матеріали офіційних прес-служб / посилання у тексті