SETC2018: огляд першого дня змагань (відео, фото) – у українців технічні проблеми із влучністю

Ukrainian Military Pages

Завершився перший день міжнародних змагань Strong Europe Tank Challenge. Одночасно на різних ділянках полігону команди виконували визначені вправи, яких треба буде виконати загалом тринадцять до кінця змагань.

Як і повідомлялось, українці стартували із дисципліни «танковий взвод у наступі». Це один із найважливіших етапів, бо оцінюється він у 500 балів (380 за влучність та 120 за тактичні дії). «Снайперська стрільба», що проходитиме останнього дня оцінюється у 400 балів, в інших номінаціях є шанс здобути макисмум 100 балів.

Під час виконання етапу танки повинні були рухатися з швидкістю 20 км/год та вразити 10 рухомих танкових мішеней, а також вісім «танків» в окопі, вісім БМП та шість груп піхоти. Мішені з'являються на 15 секунд. На виконання вправи на кожну машину видавалося 10 бронебійних снарядів та 150 патронів до ПКТ. Влучення у кожну мішень «танк», «БМП» оцінюється у 10 балів, «піхота» у 5 балів, також нараховуються додаткові бали за кожен не використаний снаряд.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Генеральний штаб ЗС України

Наступальна вправа передбачає повноцінну операцію розділену на кілька фаз. Спочатку взвод розгортається в бойовий порядок і починає наступ знищуючи передовий опорний пункт противника. Натикається на мінні загородження, відходить повідомляючи командуванню про виявлену перешкоду її координати та запитує дозволу на обхід. Заходять з іншого боку, знищують цілі, що залишились. Дійшовши до точки призначення «противник» переходить у контрнаступ, який треба відбити. Після цього ворог вогнем артилерії змушуючи відійти наші танки і знову займає втрачені позиції. І вже ось тут танкісти знову наносять удар тепер уже остаточно добиваючи залишки «противника».

Як повідомив з місця подій, український прес-офіцер Олексій Бобовников, якщо тактичні дій нашої команди були відпрацьовані добре то технічна сторона дала збій і з влучністю були великі проблеми. Наразі з системами танків розбираються представники заводу, що також присутні на змаганнях.

Нагадаємо, що напередодні змагань «Укроборонпром» заявив, що під час модернізації Т-84, яка проводилась силами ДП «Завод ім. Малишева» та «ХКМБ ім. Морозова», були використані останні розробки українського військово-промислового комплексу.

У підсумку вдалося набрати лише 208 балів. Однак, попереду ще 12 етапів і є всі шанси відіграти втрачені пункти.

Ще одне відео від прес-служби американського навчального центру:


Німецька команда, на своїх Leopard 2A6, також розпочала змагання як і український взвод із вправи «танковий взвод у наступі».


Французькі танкісти на AMX-56 Leclerc (1er régiment de chasseurs) першого дня виступили в обороні. Вправа «взвод в обороні» також приносить найбільше залікових балів командам як і «взвод у наступі». Танки Leclerc обладнані автоматичними системами заряджання, екіпажі машин складаються з трьох військовослужбовців, як й українські. Під час виконання вправи, французи теж мали певні технічні проблеми.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Lacey Justinger, 7th Army Training Command

Минулорічні переможці австрійці, як і французи, відпрацювали вправу «танковий взвод в обороні» і показали гарні результати, хоча було й кілька промахів. А також у другій половині дня австрійський взвод подолав смугу перешкод.

Сьогодні австрійських танкістів чекає чотири вправи, кожна з яких може принести по 50 балів, серед яких ремонт ураженого танку та надання медичної допомоги екіпажу, евакуація танку в умовах радіохімічної загрози та корегування вогню артилерії.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Seebacher / Bundesheer

Вперше приймає участь у змаганні команда Великої Британії, яку представляє танковий полк Її Величності Королівських гусарів (Queen's Royal Hussars, FV4034 Challenger 2). У перший день королівські гусари відпрацювали виклик артилерійської підтримки, заходи РХБЗ, водійські вправи та реагування на саморобні вибухові пристрої (на фото виклик артилерії та момент евакуації пораненого).

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Queen's Royal Hussars

Невеличка цікавинка – фото позивних танків, що нанесені на їх корпус:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Олексій Бобовников


Ще одні цьогорічні дебютанти – танкісти шведського танкового підрозділу (Wartofta Tank Company, Skaraborg Regiment) також відпрацювали евакуацію танку в умовах радіаційної та хімічної загрози, відновлення рухливості (ремонт гусениці) танку Stridsvagn 122 після імітації підриву саморобного вибухового пристрою та медичну евакуацію пораненого.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Lacey Justinger, Gertrud Zach, 7th Army Training Command

І тут теж цікаві позивні на корпусі:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Олексій Бобовников

Змагання тривають в умовах жорсткої конкурентної боротьби, всі команди ретельно готувалися та налаштовані на перемогу. Рівень підготовки гарно демонструє фото мішені, в яку, як стверджується, під час пристрілювання шведський Stridsvagn 122 (strv 122) поклав п'ять! пострілів з 500 метрів.

Ukrainian Military Pagesфото: Wartofta Stridsvagnskompani


Польський взвод, що представляє 34-ї танкову бригаду (34 Brygada Kawalerii Pancernej, Leopard 2A5) у перший день виконав чотири вправи: розпізнавання та ідентифікації цілей, візуальне визначення дистанції до цілі, оцінювання тактичної обстановки, а також швидкісна стрільба з особистої зброї.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages фото: Magdalena Czekatowska / 34 Brygada Kawalerii Pancernej - "Hetmańska Brygada"


Список відтворення відео зі змагань SETC2018 на YouTube »»



ua en
Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України
Офіційний веб-сайт Командування підготовки 7-ї армії США
Матеріали офіційних прес-служб / посилання у тексті