Завершилися держвипробування 82-мм міномета УПІК-82 від компанії «Українська бронетехніка»

Завершилися держвипробування 82-мм міномета УПІК-82

Минулого місяця завершилися державні випробування українського 82-міліметрового міномета УПІК-82, які тривали майже чотири місяці. Зразок озброєння перевіряли на відповідність тактико-технічних характеристик, заявлених виробником.

Реалізацію проекту, що тривала три роки, здійснила вітчизняна приватна компанія «Українська бронетехніка» у співпраці з фахівцями ТОВ «Мелітопольський завод автотракторних запчастин» та Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України.

Один з ініціаторів створення міномета Євген Замотаєв (генерал-майор запасу, свого часу очолював Центральне ракетно-артилерійське управління ЗС України) розповів, що завдяки застосуванню нових сучасних сплавів та композиційних матеріалів при виготовленні як мінометного ствола, так і опорної плити, а також автоматизації та оцифруванню системи управління вогнем, вдалося досягти переваги над радянським аналогом 2Б14 «Поднос».

— Більше того, за своїми ТТХ наш міномет нічим не гірший за ті, що стоять на озброєнні армій таких європейських країн, як Німеччина, Польща, Болгарія, Туреччина. Так, ми довели, що здатні гідно конкурувати на міжнародному збройовому ринку в цьому сегменті ОВТ, а головне — відродили в Україні власне виробництво мінометів, які спроможні серійно виготовляти, – зазначив Євген Замотаєв.

Докладніше про конструктивні і технологічні рішення, які були реалізовані. Опорна плита виготовлена з алюмінієво-магнієвого сплаву, важить у середньому на 4,5 кг менше, ніж звичайна сталева плита радянського аналога. Завдяки вдосконаленому з’єднанню опорної плити зі стволом міномет обертається на 360 градусів – для зміни сектора стрільби не потрібно викопувати плиту, аби розвернути міномет у потрібному напрямку.

Нову технологію застосували й при виготовленні ствола: його прокатували, поступово нашаровуючи метал, а не обробляли заготовку, як у радянського аналога. Це суттєво збільшило живучість ствола, який під час державних випробувань витримав понад 10000 пострілів. Тоді як у застосовуваних нині у Збройних Силах аналогів цей показник удвічі менший. Безумовно, сприяла цьому й удосконалена система охолодження ствола. Для цього в його нижній частині зроблено певну кількість нарізів, завдяки чому ствол менше нагрівається та швидше охолоджується. Це не лише позитивно позначилося на зносостійкості, а й також дозволяє підтримувати високий темп стрільби.

Ukrainian Military Pages

Суттєво доопрацьовано й механізм горизонтального та вертикального наведення, вдосконалено процедуру вивірення прицілу. Наприклад, для того, щоб вивірити приціл як у вертикальній, так і в горизонтальній площинах, у радянського зразка необхідно було знімати запобіжник від подвійного заряджання (в нашому мінометі важить на 1,5 кг менше). Аби максимально спростити цю процедуру, українські фахівці розробили пристрій, в який для вивірення орієнтирів достатньо ввести координати квадрата для стрільби.

Усі внесені зміни в комплексі значно поліпшили тактико-технічні характеристики міномета, зокрема показник точності та купчастості стрільби, а також максимальної скорострільності (15 постр./хв з виправленням наведення і 23 постр./хв без нього). Також на 300 метрів збільшено максимальну дальність стрільби, що тепер становить майже 4100 м (доопрацьовано казенну частину, що зменшило прорив порохових газів у канал ствола та віддачу).

Наступним практичним кроком, який береться реалізувати «Українська бронетехніка», є налагодження власного серійного виробництва мін. До речі, в цьому напрямі вже є певні напрацювання. Нині завершуються визначальні відомчі випробування легкого 60-мм міномета та державні випробування боєприпасу до нього. Завдяки застосуванню специфічного кільця, що забезпечує герметизацію каналу ствола під час пострілу, 60-мм міна перевершує за бойовою ефективністю 82-міліметрову. Дальність стрільби збільшено з 2,5 до 3,5 км.

Нагадаємо, що у 2016 році Збройними Силами України закуповувався інший 82-мм міномет – КБА-48М, виробництва ДП «Конструкторське бюро «Артилерійське озброєння», а також повідомлялось про освоєння виробництва 60-мм мін на заводі «Кузня на Рибальському».

За інформацією щорічного видання Міністерства оборони України «Біла книга», 82-мм міномет УПІК-82 був допущений до експлуатації у Збройних Силах України в 2017 році.

Читати також:Дослідження проблематики розвитку високоточних мінометних боєприпасів в Україні