Передача «Айлендів» – пілотний проект, що дасть змогу запровадити схему прямих поставок зі США

Передача «Айлендів» – пілотний проект, що дасть змогу запровадити схему прямих поставок зі США

Україна та США зараз працюють над угодою щодо передачі патрульних катерів класу «Айленд» (Island), які мають посилити українські спроможності в Чорноморському басейні.

Про це під час брифінгу повідомив посол України в США Валерій Чалий, передає УНН.

«Ми співпрацюємо напряму, ще не завершений процес, але ми працюємо над тим, щоб отримати від США катери класу «Айленд», які підсилять наші спроможності у Чорноморському басейні. Ви бачите, яка ситуація складна, Росія нарощує свій тиск і нам потрібно терміново і свої виробляти, і отримувати додаткові можливості», - повідомив Чалий.

Посол повідомив, що зараз експертні групи працюють над підготовкою угоди про передачу цих катерів. Також посол відзначив, що це пілотний проект для того, щоб запровадити схему прямих поставок, прямих закупівель зі США.

Чалий додав, що США передадуть Україні два катери, проте це буде не швидкий процес.

«Це не буде швидко. Я вам не скажу зараз, коли, але я можу сказати, що в цьому році ми отримаємо на них права, передачу прав», - додав він.

Нагадаємо, що раніше, Радіо Свобода із посиланням на інформацію Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу ЗСУ, повідомила що згідно домовленостей досягнутих під час переговорів у Києві з 11 по 15 червня, катери будуть доправлені американською стороною до Одеси у листопаді-грудні 2019 року.

Командувач ВМСУ віце-адмірал Ігор Воронченко, наприкінці червня повідомив, що у листопаді-грудні цього року українські команди для американських патрульних катерів розпочнуть підготовку за окремою програмою у Сполучених Штатах Америки.

Як повідомлялось, остаточний проект угоди сторони планують підписати у серпні-вересні.

Читати також:Триває будівництво чергового артилерійського і нових десантних катерів для ВМСУ – Ігор Воронченко