Перші гуртожитки поліпшеного планування для солдатів виходять на фінішну пряму

Ukrainian Military Pages

Закінчується будівництво перших гуртожитків поліпшеного планування для солдатів у рамках наймасштабнішого, за всю історію ЗСУ, проекту будівництва 184-х гуртожитків для військових, якій сам по собі є лише частиною проекту створення нової інфраструктури.

Кожен гуртожиток це – двоповерхова будівля блочного типу на 125 осіб по 5 чоловік у кімнаті, у блоці передбачений свій душ та санітарний вузол, а на кожному поверсі обладнана кухня та пральня. Також передбачене автономне опалення. На наступні роки, по мірі будівництва нових гуртожитків, планується поступове розселення — по 2-3 людини в кімнаті.

Перша черга з 184 гуртожитків дозволить забезпечити службовим житлом 23 тисячі осіб рядового складу.

Термін будівництва одного об'єкту відповідно до умов конкурсної документації складає 210 днів від початку робіт. Відповідно до кінця року вводитимуться в експлуатацію гуртожитки будівництво яких розпочалося у квітні - травні цього року.

Один з гуртожитків, що наближається до завершення - №94 у Старичах, у травні виглядав так:

Ukrainian Military Pages - Перші гуртожитки поліпшеного планування для солдатів виходять на фінішну пряму

Наприкінці червня:

Хід будівництва гуртожитків покращеного типу для військових у Старичах

У серпні вже так:

Ukrainian Military Pages - Перші гуртожитки поліпшеного планування для солдатів виходять на фінішну пряму Ukrainian Military Pages - Перші гуртожитки поліпшеного планування для солдатів виходять на фінішну пряму Ukrainian Military Pages - Перші гуртожитки поліпшеного планування для солдатів виходять на фінішну пряму Ukrainian Military Pages - Перші гуртожитки поліпшеного планування для солдатів виходять на фінішну пряму Ukrainian Military Pages - Перші гуртожитки поліпшеного планування для солдатів виходять на фінішну пряму Ukrainian Military Pages - Перші гуртожитки поліпшеного планування для солдатів виходять на фінішну пряму

Нагадаємо, що паралельно будівництву вже розпочалась масштабна закупівля меблів та побутової техніки, загальні обсяги яких теж немаленькі:

  • 368 духових шаф на кухні
  • 552 варочних плит на кухні
  • 552 пральні машинки + 552 сушильні машинки
  • 1104 кухонних столів + 4416 стільців
  • 1 288 холодильника
  • 2392 столів у кімнати + 11960 стільців
  • 23 000 наборів меблів, матраців і подушок

До речі матраци, подушки та ковдри вже нового сучасного зразку.

Причому спочатку передбачалося розміщення військових меблів: стандартне ліжко, армійська тумбочка, армійська шафа. Але зрештою військові та волонтери залучені до проекту знайшли більш сучасний та комфортний варіант, щоб кожен військовослужбовець мав свій простір — своє ліжко, тумбочку, шафу.

Міністерство оборони розпочало закупівлю меблів та побутової техніки для 184 нових гуртожитків Міністерство оборони розпочало закупівлю меблів та побутової техніки для 184 нових гуртожитків Міністерство оборони розпочало закупівлю меблів та побутової техніки для 184 нових гуртожитків Міністерство оборони розпочало закупівлю меблів та побутової техніки для 184 нових гуртожитків

На черзі наступний етап – забезпечення службовим житлом представників сержантського корпусу. Вже за кілька місяців, паралельно з будівництвом гуртожитків поліпшеного планування, розпочнуться торги зі зведення будівель за новим проектом. Для сержантів будуватимуть чотириповерхові будівлі - де буде 54 невеликі квартири-студіо.

Такий самий підхід передбачений при будівництві штатно-посадової житла для офіцерів, а це вже план наступного року:

  • лейтенант / старший лейтенант - 1-кімнатна квартира
  • капітан / майор - 2-кімнатна квартира
  • підполковник / полковник - 3-кімнатна квартира

Все службове житло будуватиметься за уніфікованими проектами для різних категорій військових, у разі, якщо розмір сім'ї не дозволятиме оселитися у стандартній службовій квартирі, військовослужбовець винайматиме житло та отримуватиме компенсацію.

Звісно не все відбувається за планом, Міністерством оборони вже розірвано кілька договорів із забудовниками, які недотримувалися взятих на себе зобов'язань щодо графіків робіт, а у Чернівцях будівництво гуртожитку блокують мешканці старого гуртожитку, що вважають його загрозою для свого будинку. Але це скоріше винятки і проект впевнено набирає обертів...


Читати також:Прощавай черга? – проект Концепції забезпечення житлом військовослужбовців (ТЕКСТ)