«Зоря» – «Машпроект» поставлятиме турбіни до Індії

«Зоря» – «Машпроект» поставлятиме турбіни до Індії

У 2019 році, в Індії, планується розпочати локалізоване будівництво фрегатів проекту 11356, кораблі будуть оснащені силовою установкою виробництва НВКГ «Зоря» – «Машпроект».

Про це повідомляє спеціалізована Facebook-спільнота «Миколаїв - місто корабелів» з посилання на слова представника індійської державної верфі Goa Shipyard Limited.

Попередні фрегати цього класу, проекту 1135.6 «Talwar», побудовані для ВМС Індії на Балтійському заводі у Санкт-Петербурзі та на заводі «Янтарь» у Калінінграді. Свого часу Росія відмовилися від декількох фрегатів цього типу у зв'язку з неможливістю отримати миколаївські турбіни з початком російсько-української війни.

«Зоря» – «Машпроект» поставлятиме турбіни до Індії

Локалізація будівництва фрегатів класу «Talwar» на індійській верфі дасть можливість відновити виробництво корабельних турбін на НВКГ «Зоря»-«Машпроект» у Миколаєві.

Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект» – розробник і виробник газових турбін морського і промислового застосування. До складу комплексу входять Центр науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт «Машпроект» і серійне виробництво «Зоря».

Пропульсивний комплекс M7N.1E фрегату класу «Talwar» складається за схемою COGOG (COmbined Gas turbine Or Gas turbine), тобто є комбінацією двох газових турбін різного типу, кожна з яких призначена для окремої задачі, а можливість спільної роботи турбін не передбачена. Енергетична установка за аналогічною схемою побудована на ракетних крейсерах пр. 1164, шифр «Атлант», що будувались у Миколаєві.

«Зоря» – «Машпроект» поставлятиме турбіни до Індії

Компонентами енергетичного комплексу M7N.1E є дві маршеві турбіни DS71 та дві форсажні DT59, розташовані у двох окремих машинних відділеннях. Усі чотири турбіни мають унікальну можливість реверсивного обертання, що дозволяє уникнути використання додаткового реверсивного редуктору, зменшуючи таким чином загальну вагу та рівень шуму агрегатів, що є дуже актуальним для кораблів цього класу.

Дві газові турбіни DS71 використовуються у режимі крейсерського ходу зі швидкістю 14 вузлів. Номінальна потужність кожної турбіни складає 7350 кВт (9850 к.с.) на «хід вперед» і 1120 кВт (1500 к.с.) на «хід назад» (реверс). Турбіни передають оберти на вал гвинта через двоступеневі редуктори R063. Також комплекс обладнаний поперечним редуктором R1063, що дозволяє кожній маршовій турбіні обертати будь який гребний вал.

Швидкість максимального ходу у 32 вузли забезпечується форсажними турбінами DT59, кожна з яких має потужність 16550 кВт (22185 к.с.) та 3350 кВт (4500 к.с.) на реверсі. Кожна турбіна передає оберти на гвинт через одноступеневий редуктор R058.

Раніше також повідомлялось про створення спільного Україно-Індійського підприємства для обслуговування турбін виробництва НВКГ «Зоря» – «Машпроект» з індійською компанією Bharat Heavy Electricals Ltd для капітального ремонту турбін кораблів ВМС Індії.


Читати також:Україна вибула з «корветного» тендеру ВМС Бразилії


довідник озброєння і військової техніки