Новий обчислювальний центр відкрито у КБ «Південне»

Кб «Південне» відкрило новий обчислювальний центр

У КБ «Південне» введено в експлуатацію новий обчислювальний центр з найпотужнішим суперкомп’ютером в Україні, якій розроблено для вирішення інженерних і наукових завдань.

На відкритті нового центру були присутні керівники підприємств – стратегічних партнерів конструкторського бюро «Південне» і представники усіх учасників проекту – MTI, Hewlett Packard Enterprise, APC, ANSYS та інші.

Особливість суперкомп’ютера полягає в тому, що він забезпечує вирішення великої кількості завдань за короткий час, підвищену точність результатів і можливість проведення повного комплексу розрахункових робіт у максимально короткі строки.

Високопродуктивна система суперкомп’ютера cкладається із сотні серверів і близько чотирьох тисяч обчислювальних ядер на процесорах найновішої архітектури. Загальна ємність оперативної пам’яті – близько 18 терабайт, для швидкого зберігання даних доступне сховище на 200 терабайт.

Кб «Південне» відкрило новий обчислювальний центр

Компоненти суперкомп’ютера об’єднано спеціалізованою високошвидкісною мережею. Крім того, систему обладнано гібридними обчислювальними серверами з найновішими графічними прискорювачами й окремими модулями для оброблення й візуалізації великих розрахункових даних. Пікова продуктивність суперкомп’ютера становить 300 терафлопс (300 трильйонів операцій в секунду), її порівнюють до потужності тисячі персональних комп’ютерів, які працюють одночасно.

Такі обчислювальні ресурси нададуть фахівцям КБ «Південне» змогу із недоступною раніше швидкістю проробляти сотні технічних рішень та впроваджувати найбільш оптимальні й ефективні, що розширить можливості для реалізації нових, нестандартних ідей.

Кб «Південне» відкрило новий обчислювальний центр

Відкриття обчислювального центру – тільки перший етап упровадження високопродуктивних комп’ютерних технологій. У майбутньому продуктивність суперкомп’ютера може бути збільшено вдвічі, а комп’ютерна інфраструктура ОЦ стане основною платформою електронної діяльності підприємства.

Проект реалізован завдяки міжнародним комерційним контрактам, без залучення коштів держбюджету. Впровадження суперкомп’ютера – стратегічна інвестиція КБ «Південне» не тільки у свою виробничу базу, але й у зміцнення науково-технічного потенціалу України.

Читати також:КБ «Південне» відкрило новий випробувальний центр
ua en

Використані джерела:
Офіційний веб-сайт КБ «Південне»