Кораблі ВМСУ знов підуть через Керченську протоку

Кораблі ВМСУ знов підуть через Керченську протоку

Попри агресивні дії Росії, на Азовському морі продовжать створювати корабельно-катерне угрупування Військово-Морських Сил ЗС України, як передбачено відповідними планами.

Про це заявив Секретар РНБО України Олександр Турчинов в інтерв'ю «BBC News Україна».

«Ми системно працюємо над посиленням берегової оборони Чорного і Азовського узбережжя. З цією метою будуть залучені нові та модернізовані ракетні комплекси. Це дозволить нам не тільки ефективно протидіяти будь-яким десантним операціям, але і знищити будь-який корабель, що загрожує нашій країні на відстані 300 кілометрів, навіть коли він розташований у порту базування, - зазначив він. - Ми повинні довести всьому світу, що Україна не втратила своїх позицій в Азовському морі, і це море, де діє міжнародне право, і можуть перебувати як українські, так й іноземні кораблі».

Турчинов заявив, що українські військові кораблі і надалі проходитимуть Керченською протокою: «Це для нас принципово. Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання із захоплення Азовського моря, пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму».

Він повідомив, що Україна пропонує і зарубіжним партнерам взяти участь у проході з українських чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі.

«Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил. У нас немає альтернативи таким діям», – підсумував Олександр Турчинов.

Нагадаємо, що 25 листопада російські кораблі, за підтримки бойових гелікоптерів та літаків здійснили напад на українські катери та буксир, які слідували з порту Одеса до порту Маріуполь через Керченську протоку, де за міжнародними та двосторонніми угодами вони користуються свободою судноплавства. У результаті агресивних дій російських сил українські кораблі були обстріляні артилерійською та ракетною зброєю та захоплені у нейтральних водах, при цьому три моряки отримали поранення.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Ради національної безпеки і оборони України