«Мотор Січ» продовжує сертифікацію МСБ-2 та МСБ-8

Мотор Січ продовжує сертифікацію МСБ-2 та МСБ-8

Одним з основних напрямків діяльності «Мотор Січ» є розробка, виготовлення та сертифікація гелікоптерів, які роботи виконуються зараз та що у планах – розповіли на підприємстві.

Першими ластівками вертолітної програми АТ «Мотор Січ», які отримали сертифікати Державної авіаційної служби України, стали модернізовані вертольоти Мі-8МСБ та Мі-2 з двигунами АІ-450М-Б. Отримавши досвід модернізації вертолітної техніки, у Запоріжжі взялися за реалізацію програми з розробки нових конструкцій: МСБ-2 та МСБ-8.

МСБ-2 «Надія» – легкий багатоцільовий вертоліт. На даній моделі встановлені двигуни ДП «Івченко-Прогрес» АІ-450М-П (злітною потужністю по 465 к. с. кожний) та нова трансмісія на основі головного редуктора ВР-442П розробки АТ «Мотор Січ». Попри те, що гелікоптер відноситься до легкого класу, він може брати на борт 7-9 пасажирів. У конструкції МСБ-2 широко використовуються композиційні матеріали. Очікувана практична межа складає 5000 м, а дальність польоту з основними баками – 730 км.

Мотор Січ продовжує сертифікацію МСБ-2 та МСБ-8 МСБ-2. Фото: 061.ua

Новий вертоліт цивільного призначення МСБ-8 – призначений для виконання широкого спектру комерційних задач: перевезення пасажирів та вантажів, пошуку постраждалих у результаті надзвичайних ситуацій, екстреної медичної евакуації та інших варіантів цивільного застосування.

Нині на «Мотор Січ» виконуються дослідні роботи, результати яких будуть використовуватись для сертифікації гелікоптера. На першому дослідному екземплярі встановлені двигуни ТВ3-117ВМА-СБМ1В та модернізований головний редуктор ВР-14МС.

Мотор Січ продовжує сертифікацію МСБ-2 та МСБ-8 МСБ-8. Фото: www.motorsich.com

На наступній стадії робот планується заміна металічних лопатей несучого гвинта на композитні. Для їхнього виробництва на потужностях АТ «Мотор Січ» виконується монтаж технологічного обладнання, та виконуються пусконалагоджувальні роботи. Також планується збільшення максимальної злітної маси вертольота до 15 тонн, для чого кількість лопатей буде збільшено до 6 та розроблена нова втулка несучого гвинта. Очікується збільшення вантажності до 5000 кг всередині вантажопасажирської кабіни та до 6000 кг на зовнішній підвісці.

Модифікація МСБ-8 зі збільшеною злітною масою отримає більш потужні двигуни та новий редуктор власної розробки ВР-17, який на даному етапі проходить стендові випробування.

Окрім збільшеної злітної маси та корисного навантаження, цивільний вертоліт МСБ-8 буде відзначатися покращеними льотними характеристиками. Очікувана максимальна висота польоту 7500 м, а перегінна дальність буде складати 1467 км.

Читати також:Чому МВС відмовилось від гелікоптерів «Ми»

Використані джерела:
www.motorsich.com

довідник озброєння і військової техніки