Грошей вистачило лише для Міноборони та Генштабу

підвищення грошового забезпечення

Ті, хто знайомий з системою грошового забезпечення військових, знають й про «матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань», яку не завжди так просто отримати.

У зв’язку із щорічним недофінансуванням всіх потреб Міноборони, і як наслідок, в тому числі обмеження обсягу видатків на виплату цієї матеріальної допомоги, щороку Міністерством оборони встановлюються обмеженя та умови її виплати.

Наприклад, наказ МОУ від 15.02.2018 року № 65 «Про бюджетну політику Міністерства оборони України на 2018 рік» у пункті 7 визначав виплачувати матдопомогу в останню чергу та за наявністю коштів, а у 9 пункті визначив порядок її виплати – лише після розгляду заяв із додаванням документів, що підтверджують поважні причини:

у заявах про виплату матеріальної допомоги зазначаються конкретні причини (важкий стан здоров'я військовослужбовця або члена його смі'ї, смерть рідних по крові або шлюбу, пожежа або стихіне лихо та інші поважні причини), які стали підставою для порушення клопотання, та розмір потреби

Крім того, можуть видаватися окремі рішення або роз'яснення з цього питання для начальників фінансових частин – наприклад, відповідно до рішення Міністра оборони України від 25.02.2017 року № 1223/з/12 граничні видатки для виплати матеріальної допомоги було встановлено у 10% місячного фонду грошового забезпечення необхідного для утримання спискової чисельності військовослужбовців .

Також, варто зауважити, що пік виплат матеріальної допомоги військовим приходиться зазвичай на грудень, коли за результатами фінансового року стає зрозуміло скільки грошей залишилось і тоді дозволяється профінансувати потреби у допомозі згідно поданих рапортів.

Саме час, також відмітити, що якщо раніше ця виплата складала порівняно невелику суму, що базувалася на розмірах окладів, то з березня 2018 року вона виплачується у розмірі, що не перевищує місячного грошового забезпечення, тобто, за необхіних умов можна отримати ще одну «зарплату» для вирішення соціально-побутових питань.

Цього року, теж багато військових чекали грудня, у надії отримати матеріальну допомогу згідно поданих рапортів. В результаті таки надійшли вказівки щодо її виплати та обсяги кштів, в які треба вкластися.

Виплатили допомогу у частинах по різному, чи то особовий склад більше участі в ООС брав, чи то начфін десь більш «пробивний», чи то сказалося різне підпорядкування, але десь допомогу отримало більше військових, десь менше, десь лише 10% від поданих рапортів, а у деяких частинах... жоден, незважаючі на наявні причини (хвороби, операції, смерть родичів тощо).

Розмір теж сильно відрізнявся, комусь дійсно вдалося отримати допомогу у максимальному розмірі, але в більшості випадків наявні для частини кошти просто поділили на кількість осіб, що її потребують, і виплатили кілька сотен або тисячу-дві гривень.

Але це все так, лише якщо ви «звичайний» військовий.

Нам достеменно відомо, що у Міністерстві оборони, Генеральному штабі та структурах (установах), що їм безпосередньо підпорядковані, матеріальну допомогу отримали практично всі військові, що подали такі рапорти, і як правило у максимальному розмірі. А враховуючі значно більші тарифіні розряди ніж у лінійних частинах то на це пішли доволі значні кошти.

Але й це не все. Здається – гроші скінчилися, навіть не вистачило покрити всі потреби у матеріальній допомозі по військах... а ні, не все так погано – і за результатами 2018 року, Міністр оборони приймає рішення заохотити додатковими грошовими преміями військовослужбовців апарату Міністерства оборони та Генерального штабу, а також установ, які виконують їх окремі функції (їх неповний перелік можна побачити тут)

Грошей вистачило лише для Міноборони та Генштабу

Наведена для ілюстрації сканкопія доручення МОУ взята із соціальних мереж, де обурені військові обговорюють різницю у підходах щодо фінансування. До речі це не «разова» така акція – грошові премії за підсумками року отримували військовослужбовці у Міноборони та Генеральному штабі й за позаминулий 2017 рік і раніше...

Читати також:Розміри премій і надбавок військових ЗСУ на 2019 рік