Перші підрозділи озброєні ракетними системами «Верба» та «Вільха» сформують вже цього року

ракетна система Верба

Вже цього року у Збройних Силах України сформують перші штатні артилерійські підрозділи, що матимуть на озброєнні високоточну систему залпового вогню «Вільха» та систему «Верба».

Серійне виробництво нових реактивних систем залпового вогню «Верба» та пускової установки для «Вільхи» розпочинає Шепетівський ремонтний завод, повідомляє ДК «Укроборонпром».

РСЗВ «Верба» була розроблена Харківським конструкторським бюро ім. О. Морозова та являє собою модернізацію 122-мм РСЗВ 9К51 «Град». Цифрові системи «Верби» дозволяють екіпажу керувати вогнем, вести прицілювання та навіть перезаряджання в автоматичному режимі з кабіни. Боєкомплект складається з сорока 122-мм реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. Перезарядка повного пакету займає 10 хвилин.

ракетна система Верба Транспортно-заряжающая машина РСЗВ «Верба»

Використання цифрових систем управління вогнем дозволило у рази скоротити час для відкриття вогню, а завдяки новій системі стабілізації платформи, вдалось значно підвищити точність. Окрім того, на «Вербу» встановлені сучасні системи цифрового зв‘язку для захищеної передачі інформації. У поєднанні із високопрохідним шасі КрАЗ-6322, це забезпечує високу бойову ефективність та мобільність «Верби» на полі бою.

Також ДП «Шепетівський ремонтний завод» розпочинається серійне виробництво пускової установки реактивної системи «Вільха», що розроблена ДККБ «Луч» у тісній кооперації з іншими підприємствами.

РСЗВ Вільха Макет пускової установки РСЗВ «Вільха»

«Вільха» є далекобійним високоточним ракетним комплексом, що дозволяє знищувати противника на значній відстані з мінімальною похибкою, завдяки використанню спеціальної системи наведення з можливістю коригування траєкторії у польоті. Окрім того, ця система дозволяє під час залпу наводити всі 12 ракет, калібром 300-мм, на різні цілі.

В якості базового шасі обрано модифіковане повнопривідне шасі КрАЗ-7634НЕ з колісною формулою 8х8 та двигуном Weichai Power потужністю 460 к.с.


Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter та Facebook