В армії багато зайвого, зокрема земля – її можна роздати і підняти грошове забезпечення, – Апаршин

Збройні Сили України

Військовий експерт команди Володимира Зеленського полковник запасу Іван Апаршин вважає, що в армії багато надлишкового майна на утримання якого армія витрачає гроші.

Про це Іван Апаршин заявив вчора в інтерв'ю програмі Вікна-новини.

Апаршин

За його думкою, якщо відмовитись від цих земель і витрат на неї, то за його думкою цей фінансовий ресурс можна використати для підвищення грошового забезпечення військових. Рядовий боєць повинен отримувати понад 1000 євро (зараз на передовій 24 000 грн, в тилу – 10 тис.), а полковник 2 500.

На питання журналіста, чи не скажуть, що міністр «Гриценка» знову хоче продавати майно (Апаршин служив у Міноборони при міністрі Гриценко та був в його команді до першого туру виборів) Апаршин відповів:

Я ж не сказав продавати. На якій підставі сьогодні у Міністерства оборони 530 тисяч гектарів землі, з них 280 не використовуються? І ви продовжуєте їх утримувати? Все надлишкове майно, заберіть в мене його все, воно мені взагалі не потрібне. А, боїтесь? Чого ви боїтесь? Тому що в момент передачі ми складемо акт і ми можемо вийти на дуже класні результати – так там майна цього не має, яке сьогодні ніби є по обліку, але його нема.

Нагадаємо, що наразі Міноборони намагається повертати через суди землі та іншу інфраструктуру, які було відчужено у війська у минулі роки, зокрема й при міністрові Гриценку.

Також Іван Апаршин не погоджується із твердженням, що до 2014 року української армії фактично не було та стверджує, що у 2014 році українська армія була готова до відбиття агресії, в тому числі з боку Російської Федерації.

Інше питання чи готові були керівники приймати відповідні рішення, це питання до них. Крим здали не військовослужбовці ЗСУ, в нас було п'ять днів, в ці п'ять днів необхідно було приймати рішення. Хай готуються відповідати і розказувати чому вони в той час не прийняли рішення. Прийшов той час коли ми відкриємо всі документи, ми покажемо хто приймав рішення і як приймав рішення. Іловайська трагедія, Дебальцево ...

Апаршин повідомив, що на сьогодні є спеціалісти, які можуть спланувати операцію з повернення Криму і повернення Донбасу, але доцільність такої операції на його погляд нульова. Він пропонує виконувати ті домовленості, які на сьогодні є.

Нагадаємо, що раніше Іван Апаршин розповів про «ключові позиції стосовно сфери національної безпеки і оборони, на яких стоятиме нова влада».