Президент затвердив бюджетну пропозицію на 2020-2022 роки щодо фінансування оборони

Грошове забезпечення

Президент затвердив пропозиції щодо фінансування нацбезпеки і оборони у 2020-2022 роках та доручив Уряду вже зараз збільшити грошове забезпечення військових ДПСУ, СБУ та УДО.

Нагадаємо, що згідно з Законом України № 2646-VIII від 06.12.2018 р. (законопроект №8044), була запроваджена середньострокова Бюджетна декларація як документ стратегічного планування, який визначає бюджетну політику на наступні три роки.

За законом до 15 травня кожного року Міністерство фінансів повинно подавати Кабінету міністрів, а до 15 липня – Верховна Рада повинна ухвалювати бюджетну декларацію.

Указом від 25 квітня 2019 року №167/2019 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 25 квітня 2019 року «Про пропозиції до Бюджетної декларації на 2020 – 2022 роки за статтями, пов'язаними із забезпеченням національної безпеки і оборони України».

Мінфіну доручається передбачити у Бюджетній декларації на 2020 – 2022 роки видатки на забезпечення національної безпеки і оборони України в обсязі не менше 5 відсотків від запланованого обсягу внутрішнього валового продукту для сектору безпеки і оборони України з урахуванням прогнозного індексу інфляції на відповідний рік згідно з додатком до указу.

Так у 2020-му пропонується витрати на безпеку і оборону 368 млрд грн, з них на Міністерство оборони 210 млрд, у 2021-му відповідно 403,4 та 214,5 млрд, а у 2022-му – 449,6 та 232 млрд.

фінасування оборони на 2020-2022 роки щодо фінансування оборони

Також указом доручається Кабінету Міністрів України:

Вжити у 2020 - 2022 роках заходів щодо забезпечення належного фінансування сектору безпеки і оборони України за такими напрямами:

  • розвиток сектору безпеки і оборони відповідно до принципів і стандартів НАТО і ЄС;
  • удосконалення планування та управління ресурсами у сфері безпеки і оборони;
  • створення об'єднаної системи логістики та удосконалення системи медичного забезпечення військ (сил);
  • створення та забезпечення функціонування системи управління силами оборони відповідно до принципів і стандартів НАТО;
  • підтримання існуючих спроможностей, та підвищення спроможностей ЗСУ;
  • розвиток озброєння, військової і спеціальної техніки;
  • створення та освоєння виробництва озброєння, військової техніки, боєприпасів та продуктів спеціальної хімії, зокрема сучасного високоточного ракетного озброєння (ракетних систем і комплексів, у т.ч. крилатих ракет);
  • забезпечення функціонування та належного захисту об'єктів критичної інфраструктури;
  • реалізація державної політики у сфері кібербезпеки, виконання заходів із розвитку і модернізації системи спеціального зв'язку та захисту інформації;
  • посилення контррозвідувального забезпечення та боротьба з тероризмом;
  • розвиток розвідувальних спроможностей України та створення розвідувального співтовариства України, забезпечення ефективної координації діяльності розвідувальних органів України;
  • підвищення ефективності цивільного захисту населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій;
  • належне кадрове забезпечення суб'єктів сектору безпеки і оборони та реалізація соціальних гарантій військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських;
Підготувати та внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Держбюджету на 2019 рік, спрямований на реалізацію у повному обсязі підпункту 1 пункту 1 рішення РНБОУ від 6 вересня 2018 р. «Про пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», уведеного в дію Указом Президента від 14 вересня 2018 р. № 283, щодо збільшення розміру грошового забезпечення військовослужбовців Державної прикордонної служби, СБУ та Управління державної охорони України.

Читати також:Бюджет на оборону та безпеку на 2019 рік