BAE завершила випробування автономного човна

RIB Pacific 950 Британська компанія BAE Systems завершила випробування дослідного зразка безпілотного патрульного човна RIB Pacific 950, що може автономно нести службу до десяти діб.

Про це повідомляє Naval Today.

Компанія заявляє, що автономна технологія дозволить військово-морським силам вийти за межі людської витривалості – безпілотні судна можуть подорожувати далі, довше і в більш несприятливому середовищі. Модернізація вже існуючих RIB, таких як Pacific 24, що використовуються Королівським ВМФ, дозволить розширити можливості військових кораблів.

Розроблений сумісно із L3Harris та MSI Defense Systems, автономний човен P950 оснащений автоматизованими навігаційними технологіями прийняття рішень, що дозволяє віддаленим операторам зосередитись лише на важливій інформації місії.

Човен може працювати до 10 діб на «патрульній швидкості» або долати 300 морських миль у режимі переслідування, досягаючи швидкості до 45 вузлів, під дистанційним керуванням або у напівавтономному режимі.

Водночас, система озброєння, розроблена MSI Defense Systems і BAE Systems, залишається під контролем оператора, який прийме остаточне рішення про її застосування. Човен оснащується дистанційно керованим модулем із 12,7-мм кулеметом.

Автономні човни зможуть залучатися до антипіратських місій, здійснення прикордонного контролю, ведення розвідки, охорони та захисту кораблів чи об'єктів.

BAE завершила випробування автономного човна

Технологія вперше застосована на експериментальній основі в 2015 році та випробувана в рамках навчань «Безпілотний воїн» Королівського ВМФ у 2016 році. Співпраця з міністерством оборони Великої Британії дозволила довести її до створення демонстратора P950.

BAE повідомляє, що найближчими місяцями технологія буде інтегрована в системи управління існуючих бойових кораблів. Випробовування триватимуть, зокрема під час навчання НАТО «REPMUS», що відбудеться у Португалії в кінці цього року.

Читати також:

Безекіпажні катера для Військово-Морських Сил ЗСУ