«Оберіг» – система захисту від радіокерованих фугасів

Оберіг – система захисту від радіокерованих фугасів

Державне підприємство «Новатор» розпочало серійне виготовлення системи «Оберіг-С», що призначена для захисту бронетехніки та автомобілів від радіокерованих вибухових пристроїв.

Саме такі системи зараз активно розробляються і постачаються до армій провідних країн світу, які ведуть бойові дії в умовах терористичної загрози. Використання цих систем дозволяє попередити теракти, які направлені проти населення, військових та інфраструктури.

«Оберіг-С» здатна заглушити будь-яку передачу команди на підрив через радіостанції та мобільні телефони у діапазоні від 20 до 4000 МГц. Фактично, у зоні його роботи, не працює жодний приймач, який приводить в дію детонатор вибухівки. Це забезпечує гарантований захист бійців, важливих об‘єктів та мирного населення.

Оберіг – система захисту від радіокерованих фугасів

Особливістю «Оберіг-С» є те, що він може встановлюватися на бронетехніку та автотранспорт, забезпечуючи захист всієї колони техніки під час руху. Це дозволяє уникнути втрат на марші чи стоянці від закладених фугасів. Також він може встановлюватись на стаціонарні об‘єкти, такі як блокпости, шпиталі, склади боєприпасів чи центри управління та зв‘язку.

Окрім того, «Новатор» розробив більш легку версію цієї системи – «Оберіг-Н», який може переноситись одним бійцем. Ця версія призначена для захисту саперів при розмінуванні, локального придушення зв'язку, а також забезпечення захисту бійців під час спецоперацій.

Наразі «Оберіг-Н» проходить державні випробування, за позитивними результатами яких та включення у Держоборонзамовлення, він зможе постачатись до української армії.

Читати також:КЕМ-172 – маскування за 3 секунди замість 40 хвилин


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ДК «Укроборонпром»