Суд відмовив Міноборони в поновленні дії наказу про перехід частин на нову систему харчування

суддя ОАСК Альона Мазур

Сьогодні, 2 серпня, Окружний адміністративний суд Києва відмовив у поновленні дії наказу Міноборони про перехід військових частин на нову систему харчування в 2019 році.

Ухвалу винесла суддя ОАСК Альона Сергіївна Мазур – та сама суддя, яка раніше, 15 липня 2019 року, зупинила дію наказу № 90.

Через непоновлення дії цього документа, у Збройних Силах зупинено перехід на нову систему харчування, яка значно покращує продовольче забезпечення військовослужбовців та є одним із кроків із запровадження в армії стандартів НАТО.

Водночас, головний спеціаліст Юрдепартаменту МОУ Дмитро Кривошея, повідомив, що військові частини, які раніше перейшли на харчування за каталогом, продовжуватимуть харчувати особовий склад за новою системою, адже тоді процес регулював інший наказ.

суддя ОАСК Альона Мазур

Причиною судового процесу став позов до оборонного відомства фізичної особи – підприємця (ФОП) Богдан Алли Костянтинівни (неодноразової учасниці продовольчих тендерів МОУ), яка вважає, що наказ № 90 містить ознаки регуляторного акту та регулює адміністративні відносини між Міністерством оборони як органом державної влади та господарюючими суб’єктами. На її думку, він має бути скасований, оскільки прийнятий з порушенням відповідної процедури, прописаної для регуляторних актів.

Під час судового засідання 2 серпня (на яке, до речі, позивачка не з’явилася) представники МО України звернули увагу суду на те, що наказ № 90 має організаційно-розпорядчий характер, дія якого розповсюджується виключно на структурні підрозділи Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ. Однак суд не знайшов процесуальних підстав скасувати своє попереднє рішення, хоча зазначив, що дослухається до доводів юристів МОУ під час розгляду справи по суті (судове засідання призначене на 13 серпня).



Використані джерела:
АрміяInform