Міноборони припинило фінансування розробок нової техніки

Міноборони припинило фінансування розробок нової техніки

Міністерство оборони України, без пояснення причин, припинило фінансування розробок нових видів бронетехніки, у ХКБМ проблеми – повідомляє пресслужба концерну «Укроборонпром».

Зокрема, це стосується глибокої модернізації одного з основних танків українського війська, яка мала докорінно підвищити ефективність бойової машини. Також через проблеми із прийомкою військовими бронетранспортерів БТР-4, що були виготовлені з імпортної броні та не пройшли контроль під час передачі замовнику, їх виробництво зупинене.

Водночас, зазначають у концерні, Міністерство оборони висунуло до Харківського конструкторського бюро з машинобудування (ХКБМ) претензії на сплату штрафних санкцій у розмірі 82,3 млн грн за невиконання замовлення.

Повідомляється, що фактично залишилось без замовлень на виготовлення нової техніки, без грошей для розробки перспективних зразків та загрозу отримати багатомільйонний штраф, який остаточно заблокує роботу підприємства. Підприємство вимушено переводить майже тисячний колектив на дводенний робочий тиждень.

Саме фахівцями ХКБМ свого часу були створені танки Т-34 та Т-64, «Оплот», бронетранспортери БТР-3, БТР-4, «Дозор-Б» та інші зразки бронетехніки. Також ХКБМ проводить роботу зі створення перспективних зразків бойової техніки, зокрема нового танку та бойової машини піхоти.

Міноборони припинило фінансування розробок нової техніки

Доповнення:

15 серпня Міноборони відреагувало на звинувачення з боку концерну поширивши заяву.

У якій, зокрема йдеться, що незважаючи на укладені контракти «Укроборонпром» за 2 роки виготовив лише 7 БТР-4Е, а дослідно-конструкторську роботу з модернізації Т-64 взагалі не розпочав за три роки. Керівництво концерну фактично самоусунулося від організації робіт під гаслом «неможливості втручання в господарську діяльність підприємств», допустило зрив термінів виробництва, що також призвело до збільшення ціни на техніку, тепер вимагає не накладати штрафні санкції та перенести терміни постачання БТРів майже на рік.


Читати також:Державний концерн «Укроборонпром» оприлюднив більше зображень нової харківської БМП