Комісія ВМСУ приймає аварійно-рятувальне судно

ВМСУ приймає рятувальне судно Олександр Охрименко

Найближчим часом ВМСУ приймуть до свого складу аварійно-рятувальне судно проєкту 2262 «Олександр Охрименко», яке передають зі сфери управління Міністерства інфраструктури.

Для приймання судна наказом Міністерства оборони України від 29 серпня 2019 року №485 створена комісія на чолі із командувачем ВМСУ адміралом Ігорем Воронченком.

Судно обладнане пошуковими РЛС, рятувальними засобами, однобарабанною автоматичною буксирною лебідкою, електрогідравлічним краном вантажопідйомністю 8 тонн з вильотом стріли 15 м, барокамерою, мобільною водолазною станцією та іншим водолазним обладнанням. Має великі ємності для прісної води та палива. Крім того «Охрименко» має обладнання для збору нафтопродуктів з поверхні води, а також протипожежні насоси та лафети для гасіння пожежі.

Корабель може залучатися до пошуково-рятувального та протимінного забезпечення, проведення водолазних, гідрографічних, науково-дослідницьких та інших спеціальних робіт.

Технічні характеристики судна

Водотоннажність: 1258 тонн (порожнім) 2258 тонн (повна)
Довжина: 61 метри
Ширина: 14 метри
Осадка: 3,7 м (порожнім), 4,5 (повним)
Висота борту: 6 метри
Енергетична установка: дизельна, Wartsila 8R22HFD (2 по 1300 кВт)
Дизель-генератори: TAD 121CHC Volvo Penta3X238 кВт
Дальність ходу: 5800 миль
Швидкість: до 12 вузлів (6 вузлів економічний хід)
Автономність: до 30 діб
Екіпаж: 26 осіб, максимальна (по кількості місць в каютах) – 37

Побудоване на сінгапурській судноверфі Keppel Fels, спущено на воду у листопаді 1987 р. На той момент це був найсучасніший рятувальний буксир СРСР, здатний діяти у відкритому океані.