Удвічі легша та ушестеро дорожча – форма спецпризначенців

норма 19 для спецпризначенців

Відтепер форма спецпризначенців кардинально відрізнятиметься від загальновійськової – вона більш функціональна, ергономічна та якісніша, але й вартість її ушестеро вища.

Про це повідомляє АрміяInform.

Відповідно до змінених Норм речового забезпечення (наказ МОУ №232-2016р.), для військовослужбовців Сил спеціальних операцій тепер передбачено 67 предметів (усе майно інвентарне). Зокрема про це йдеться у Нормі №19 (докладно див. нижче). Колір усіх речових виробів обиратимуть командири військових частин Сил спецоперацій самостійно.

Куртка для бійця стане вдвічі легшою – невеликі об’єм та вага комплекту забезпечить компактність і зручність під час транспортування, що є важливим для бійців Сил спецоперацій.

У виготовленні демісезонної та літньої білизни планують використовувати синтетичні матеріали, що покращить відведення вологи від тіла і прискорить висихання одягу. Демісезонну білизну виготовлятимуть за американським аналогом, застосують клац третьої генерації, який використовують для другого шару білизни. У виробництві білизни для військових загальних підрозділів використовують бавовну. Футболки — трекінгові, виготовлять з полімерних матеріалів, у флісовій куртці додадуть кишені.

Нові зразки взуття для військових ССпО також кардинально відрізнятимуться від поширених у війську. Їх замовлять в іноземних виробників, тому що на території України поки немає виробників, які забезпечать нову якість матеріалів та технологію виробництва.

У порівнянні з літніми черевиками, якими забезпечують сьогодні, новинка має нижчу висоту, кращий захист бортів, а головне високоякісні матеріали для паропроникності. У такому взутті військовому буде значно комфортніше. Під час виготовлення нових демісезонних та зимових черевиків використають кращої якості мембрану, нубук, поліуретан, гуму.

Пара такого взуття коштуватиме понад 4 тис. грн. Нагадаємо, що вартість взуття для бійців загальних військових підрозділів становить 1400 грн.

У переліку речового майна для ССпО є новий спальний мішок та намет. Вони будуть компактними, щоб військовий зміг швидко і легко скласти їх у рюкзак. За зразок взяті кращі іноземні варіанти. Як і для виготовлення демісезонних костюмів для захисту від води.

Бійцям, які успішно проходять Q-курс і діють безпосередньо у бойових групах, видаватимуть ножі. В основі виробу — штатний швейцарський ніж. Цей ніж також є інвентарним майном.


НОРМА №19
забезпечення спеціальним одягом військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (інвентарне майно)

норма 19 забезпечення спеціальним одягом військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (інвентарне майно) норма 19 забезпечення спеціальним одягом військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (інвентарне майно) норма 19 забезпечення спеціальним одягом військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (інвентарне майно) норма 19 забезпечення спеціальним одягом військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (інвентарне майно) норма 19 забезпечення спеціальним одягом військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (інвентарне майно)

За цією Нормою забезпечуються:

  • військовослужбовці військових частин Сил спеціальних операцій Збройних Сил України згідно з переліком посад, що затверджуються командувачем Сил спеціальних операцій Збройних Сил України;
  • військовослужбовці Збройних Сил України за рішенням Центрального управління речового забезпечення Збройних Сил України Тилу Збройних Сил України.

Речове майно згідно з порядковими номерами 1 - 29 після завершення строків експлуатації (носіння) на склад військової частини не вилучається, а залишається військовослужбовцю у власність за умови відшкодування 25 % первинної вартості цього майна. У разі звільнення військовослужбовців у запас або відставку за їх бажанням спеціальний одяг не здається, а сума, нарахована на їх залишкову вартість, може зараховуватися замість неотриманих інших предметів речового майна за основними нормами забезпечення.


Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців» .