Другу світову розв'язали Німеччина та СРСР – Європарламент

Другу світову розв'язали Німеччина та СРСР

До 80-ї річниці початку Другої світової війни та у зв'язку зі спробами фальсифікації історії з боку РФ, Європарламент нагадав, що війну розв'язала не тільки нацистська Німеччина, а й СРСР.

Зокрема про це йдеться у резолюції «Про важливість європейської пам'яти для майбутнього Європи» ухваленій 19 вересня 2019 року, що була підготовлена за ініціативою Литви.

У документі зазначається, що 80 років тому, 23 серпня 1939 року, комуністичний Радянський Союз та нацистська Німеччина підписали Договір про ненапад, відомий як Пакт Молотова-Ріббентропа, та його секретні протоколи, які розділяють Європу та території незалежних держав між двома тоталітарними режимами та сферами їх інтересів, що проклало шлях до спалаху Другої світової війни.

Прямим наслідком пакту Молотова-Ріббентропа, є нацистсько-радянський договор про кордон і дружбу від 28 вересня 1939 р. Першою була розділена Польша, атакована Гітлером, а за два тижні Сталіним. 30 листопада 1939 року комуністичний Радянський Союз розпочав агресивну війну проти Фінляндії, а в червні 1940 р. окупував і анексував частини Румунії та незалежні балтійські республіки: Литву, Латвію та Естонію.

Другу світову розв'язали Німеччина та СРСР Командир 19-го танкового моторизованого корпусу вермахту Гейнц Гудеріан і радянський комбриг Семен Кривошеєв приймають спільний парад вермахту і РККА при передачі Брест-Литовська радянській адміністрації 22 вересня 1939 року

У той час, як злочини нацистського режиму вже засуджені Нюрнберзьким судом, все ще існує нагальна потреба у підвищенні рівня обізнаності, проведення моральних оцінок та проведення юридичних розслідувань злочинів сталінізму та інших диктатур, зазначається у документі.

Резолюція нагадує, що нацистські та комуністичні режими здійснювали масові вбивства, геноцид та депортації, спричиняли втрату життя та свободи у XX столітті за масштабами, небаченими в людській історії, та нагадує про жахливий злочин Голокосту, вчинений нацистським режимом; засуджує акти агресії, злочини проти людства та масові порушення прав людини, вчинені нацистськими, комуністичними та іншими тоталітарними режимами.

Також стверджується, що Росія залишається найбільшою жертвою комуністичного тоталітаризму і що її перетворенню в демократичну державу не відбудеться доти, поки уряд, політична еліта та політична пропаганда продовжують відбілювати комуністичні злочини та прославляти радянський тоталітарний режим; тому закликає російське суспільство примиритися з його трагічним минулим.

Європейський парламент глибоко стурбований зусиллями нинішнього російського керівництва щодо спотворення історичних фактів та виправдання злочинів, скоєних радянським тоталітарним режимом, і вважає їх небезпечним компонентом інформаційної війни, яка ведеться проти демократичної Європи та має на меті її розділити, і тому закликає Комісію рішуче протидіяти цим зусиллям.