Проблему зняття з квартирної черги по звільненню вирішать

Проблему зняття з квартирної черги по звільненню вирішать

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, який повинен вирішити проблему зі зняттям з квартирної черги військовослужбовців, які звільняються з військової служби без житла.

Нагадаємо, що наразі існує проблема, коли військовослужбовці, що звільнилися не за віком, скороченням чи здоров'ям, а наприклад по закінченню контракту знімаються з квартирної черги, що є приводом для численних судових позовів щодо поновлення у черзі.

Чинна норма частини 9 статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачає:

«9. Військовослужбовці, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, при звільненні з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров'я, а також у зв’язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів, у разі неможливості використання на військовій службі залишаються на цьому обліку...»

У разі ж звільнення за підставами, не зазначеними у законі, зокрема по закінченню контракту, житлові комісії останні роки знімали військовослужбовців з квартирного обліку керуючись Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР та наказом Міноборони від 30.11.2011 №737, який прямо це вимагав у пункті 2.18 Інструкції, і хоча цей наказ втратив чинність у 2018 році, проблема існує.

Законопроєктом від 29.10.2019 №2343, авторами якого виступають дев'ять «слуг народу», Михайло Забродський від «Європейської солідарності» та Роман Костенко від «Голосу» пропонується змінити закон, та залишати на обліку військових які набули права на пенсію:

«9. Військовослужбовці, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов у військовій частині за місцем проходження служби і які набули право на пенсію відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”, залишаються на такому обліку, а військовослужбовці, які звільнені з військової служби за віком, за станом здоров’я, у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, залишаються на такому обліку та користуються правом позачергового одержання житла. Такі особи після звільнення з військової служби продовжують перебувати на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду або за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, а в разі її розформування – у військових комісаріатах і квартирно-експлуатаційних органах».

Зауважимо, що серед авторів закону від партії «Слуга народу» Галина Третьякова, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, яка раніше висловлювалася, що пільги треба залишати лише «тим, хто щось утратив на війні».

Також проєкт №2343 спрямований на збільшення окладів військових, поновлення додаткових відпусток та приведення термінології у відповідність до Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту» та інших законів України.