У СБУ і ДПСУ дозволять служити військовим з інвалідністю

У СБУ і ДПСУ дозволять служити особам з інвалідністю

Військовим, які під час служби були поранені, отримали травми, каліцтва та визнані військово-лікарськими непридатними, дозволять служити в СБУ та Прикордонслужбі на деяких посадах.

Відповідний законопроєкт № 2592 від 13.12.2019 зареєстрували 14 народних депутатів парламентської фракції провладної більшості «Слуга народу».

Нагадаємо, що такий дозвіл на службу існує з 23 червня 2018 року для Збройних Сил України, де наказом Міністерства оборони від 10 жовтня 2018 року № 510 визначено перелік військових частин та установ де дозволяється проходити службу військовим з інвалідністю, а наказом Міноборони від 14 серпня 2018 року №410 визначений відповідний перелік посад для цих осіб.

Проєкт пропонує поширити таку можливість для СБУ та Державної прикордонної служби, прибравши зі статті 20 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» слова «крім Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України», залишивши закритою для важкопоранених та травмованих військових лише Службу зовнішньої розвідки.

У пояснювальній записці зазначається, що бойовий досвід, морально-ділові якості та мотивація до військової служби таких військовослужбовців, не зважаючи на їх фізичний стан, можуть бути реалізовані на військових посадах, які не потребують надмірних фізичних навантажень.

У випадку схвалення проєкту право на службу отримають особи, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань, визначених Міноборони та іншими центральними органами виконавчої влади, які здійснюють керівництво військовими формуваннями).