Екіпажам літаків і кораблів, що були в бою, дадуть статус УБД

Екіпажам літаків і кораблів, що були в бою дадуть статус УБД

Верховна Рада прийняла закон щодо надання статусу УБД членам екіпажам літаків та кораблів, що виконували бойові завдання в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з ворогом, у тому числі поза межами районів проведення ООС (АТО).

7 грудня, проєкт від 29.08.2019 №1197 було прийнято за основу 319 голосами, а 20 грудня схвалено в цілому 317 народними депутатами. 27 грудня закон підписав Президент України. Закон набирає чинності з 1 січня 2020-го, при цьому діятиме з дати початку тимчасової окупації частини території України (20 лютого 2014-го).

У пояснювальні записці, що подавалась до проєкту зазначається, що за чинного закону статус учасників бойових дій не надавався військовим, задіяним до бойових операцій поза зоною АТО, зокрема на морі та в повітрі, оскільки його надання врегульовані стосовно застосування військ на суходолі (у межах районів проведення антитерористичної операції.

У якості прикладу наводиться виконання бойового завдання в акваторії Чорного моря та Керченській протоці екіпажами малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ», «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу», які були обстріляні та затримані військовими формуваннями Російської Федерації 25 листопада 2018 року. Згідно з чинним законом це бойове зіткнення не може бути підставою надання військовослужбовцям статусу УБД.

Ми також нагадаємо, що 1 лютого 2017 року, під час здійснення тренувального польоту у виключній (морській) економічній зоні України, у районі Одеського газового родовища з раніше захоплених Російською Федерацію бурових вишок зі стрілецької зброї був обстріляний транспортний літак ВМСУ Ан-26. А кількома місяцями раніше з цих бурових платформ було обстріляне судно ВМС ЗС України «Почаїв».

Внесені зміни доповнюють статтю 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» новим пунктом такого змісту:

22) члени екіпажів кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків та вертольотів, особи, які перебуваючи на борту кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків (вертольотів) Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України та Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які виконували бойове (службове) завдання із захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з військовими формуваннями інших держав і незаконними збройними формуваннями.

Порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, зазначених в абзаці першому цього пункту, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Також цей закон врегульовує надання статусу учасника бойових дій екіпажам кораблів, катерів, суден забезпечення та повітряних суден у разі їх участі в бойових діях проти військових формувань інших держав чи терористичних організацій у майбутньому.

фото © Jenyk