Десантний корабель «Юрій Олефіренко» вийшов з ремонту

Десантний корабель Юрій Олефіренко вийшов з ремонту

Десантний корабель «Юрій Олефіренко», що раніше носив на борту номер L401, залишив з третьої спроби акваторію Миколаївського суднобудівного заводу де проходив ремонт.

Про це повідомляє інформаційне агентство Міністерства оборони України «АрміяInform».

Середній десантний корабель «Юрій Олефіренко» – найбільший корабель такого класу у Військово-Морських Силах ЗС України. Три роки тому його перейменували на честь загиблого під Маріуполем командира 73-го морського центру спеціального призначення капітана 1-го рангу Юрія Олефіренка (з 10 січня 1996 року носив назву «Кіровоград»).

На судні відновлено систему головного двигуна та дизель-генераторів. Також були проведені роботи з очищення та фарбування зовнішньої обшивки і конструкцій корпусу десантного корабля, відремонтовано електромеханічну частину, носову десантну апарель, гвинто-стернову систему та якірно-швартовий пристрій. Примітно, що після фарбування корпусу на нього не несли бортовий номер, мабуть залишивши цю місію для екіпажу.

Фото виходу корабля з МСЗ оприлюднені сайтом «Миколаїв – місто корабелів»:

Десантний корабель Юрій Олефіренко вийшов з ремонту Десантний корабель Юрій Олефіренко вийшов з ремонту Десантний корабель Юрій Олефіренко вийшов з ремонту Десантний корабель Юрій Олефіренко вийшов з ремонту Десантний корабель Юрій Олефіренко вийшов з ремонту Десантний корабель Юрій Олефіренко вийшов з ремонту

L401 «Юрій Олефіренко» (проєкту 773) єдиний десантний корабель ВМС України, якщо не рахувати десантний катер U763 «Сватове» (проєкту 1176, за класифікацією НАТО Ondatra-сlass), якій в ремонті з 2015 року, та два нових катери типу «Кентавр-ЛК» (проєкту 58503), що на сьогодні, ще проходять випробування та не увійшли до бойового складу.

Корабель призначений для десантування підрозділів морської піхоти, бронетехніки, або для перевезення до 240 тонн вантажів. Для вогневої підтримки морської піхоти він озброєний реактивними системами залпового вогню WM-18 та 30-мм автоматичними гарматами.

СДК L401

Корабель був закладений 21 квітня 1970 року на Гданській Північній верфі у Польщі (зав.№ 733/2), спущений на воду 31 грудня того ж року. У травні 1971, тоді «СДК-137», увійшов до складу 39-ї дивізії морських десантних сил, яка базувалася на Кримській ВМБ (оз. Донузлав).

По розділу Чорноморського флоту ВМФ СРСР у квітні 1994 року відійшов до України.