ДПСУ отримала перші два гелікоптери Airbus H125

ДПСУ отримала перші два гелікоптери Airbus H125

Перші два гелікоптери Airbus моделі H125 (раніше відома як AS350 B3e) для Державної прикордонної служби, які придбані в рамках міжурядової угоди, прибули сьогодні до України.

Про це повідомляє пресслужба прикордонного відомства.

Загалом ДПСУ отримає 24 таких машини у різній комплектації, які зведуть у дві ескадрильї. Перші два гелікоптери будуть використовуватися для підготовки пілотів.

«Надалі моделі Н125 прибуватимуть Україну вже зі спеціальним обладнанням для спостереження. Не дивлячись на порівняно невеликий розмір, ця машина має велику стабільність польотів, на борт може підняти до 6 членів екіпажу, відсутність вібрації у салоні, що необхідно для роботи оператора та тривалий час перебуває у повітрі без дозаправки», – повідомив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

ДПСУ отримала перші два гелікоптери Airbus H125

Голова Держприкордонлужби України Сергій Дейнеко зауважив, що у порівнянні з Мі-8, що є на озброєнні ДПСУ зараз, новий гелікоптер економічніший в 4-5 разів.

«Ми зможемо на одній і тій же кількості пального здійснити у 5 разів більше вильотів. У Держприкордонслужби дійсно є потреба в такому невеличкому, маневреному, економічному гелікоптері, який можна використовувати щоденно. З використанням даного типу гелікоптерів ми досягаємо головного – постійної присутності в повітрі та оперативності реагування на зміни обстановки на державному кордоні. Ми надзвичайно задоволені, тому що це сучасний, надійний гелікоптер», – сказав Сергій Дейнеко.

У листопаді 2019 року, на базі заводу-виробника, пройшли навчання механіки авіаційних підрозділів ДПСУ, Окрім того, згідно з умовами міжурядової угоди, на базі виробника підготовку пройшли авіоніки та пілоти, які передаватимуть досвід своїм колегам.

ДПСУ отримала перші два гелікоптери Airbus H125 ДПСУ отримала перші два гелікоптери Airbus H125 ДПСУ отримала перші два гелікоптери Airbus H125 ДПСУ отримала перші два гелікоптери Airbus H125

Нагадаємо, у 2018 році підписано договір на поставку 55 гелікоптерів, в т.ч. 21 типу Н225 (офіційний тип сертифікату EC 225 LP), що були у вжитку (2009-2012 років), 24 нових Н125 (сертифікат AS 350 B3) та 10 нових гелікоптерів моделі H145 (сертифікат MBB-BK117 D-2), а також запасних частин, обладнання, інструментів, макетів, тренажеру та послуг з обслуговування та навчання персоналу на загальну суму 551 млн євро.