Іран визнав, що помилково збив український літак

Іран визнав, що помилково збив український літак

Іран визнав, що літак Boeing 737-800 компанії Міжнародні авіалінії України (МАУ) був ненавмисно збитий ракетою іранського ППО, оскільки його прийняли за ворожий об'єкт.

Про це повідомив у своїй заяві генеральний штаб Збройних сил Ірану, повідомляє Hromadske.ua з посиланням на іранський телеканал PressTV.

У заяві йдеться, що іранські військові «ненавмисне» збили український літак, внаслідок чого загинуло 176 людей. Причиною назвали «людський фактор». Зазначається, що відповідальних за трагедією буде покарано, а іранський уряд приносить вибачення сім'ям загиблих.

Іранські військові також повідомили, що в день аварії літака помітили зростання активності американських військових літаків навколо кордонів Ірану, а іранські військові помітили повітряні цілі, які начебто рухалися в бік іранських військових об'єктів, додає CNN. Низка оборонних центрів зафіксували посилену активність у повітряному просторі на своїх радарах, через що війська протиповітряної оборони Ірану були приведені в бойову готовність.

Іран визнав, що помилково збив український літак

Уточнюється, збитий літак сплутали з ворожою ціллю після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції — військової структури Ірану, що діє паралельно зі збройними силами.

«Військові були в стані найвищої бойової готовності. У таких умовах — через людський фактор і цілком ненавмисне — рейс було збито», — йдеться в заяві.

Свої співчуття вже висловив міністр закордонних справ Ірану Мохамад Джавад Зариф. Він, утім, також додав, що людський фактор, який і призвів до трагедії, спричинила криза викликана «авантюризмом США».

У свою чергу президент Ірану Хасан Роухані додав, що розслідування аварії триває, і винних буде притягнуто до відповідальності.