Єдиний мозок для прибережних бойових кораблів США

Обидва типи прибережних кораблів США матимуть єдиний мозок

Як відомо, бойовий корабель прибережної зони ВМФ США (Littoral Combat Ship, LCS) – це не один корабель, а два абсолютно різні кораблі одного призначення, але скоро це зміниться.

Про це повідомляє Defense News.

LCS – це й тримаран, побудований компанією Austal USA у штаті Алабама, та LCS – це й монокорпус розроблений компанією Lockheed Martin і побудований на верфі Fincantieri Marinette Marine у Вісконсині. Системи кораблів настільки ж відрізняються, як й їх зовнішній вигляд. Одна з головних відмінностей – комп'ютерний мозок, який керує зброєю та датчиками платформи – відомий як система бойового управління.

LCS класу Freedom LCS класу Freedom

«Незабаром це зміниться, – сказала Кітті Сазерленд, заступник керівника програми інтегрованих бойових систем для LCS – Наша система бойового управління вдосконалюється, й вона буде спільною для обох варіантів кораблів».

Система базуватиметься на системі COMBATSS-21, яка є похідною Aegis. Вона буде інтегрована у загальну бібліотеку (Common Source Library, CSL), що є частиною зусиль зі створення загальної системи для всіх платформ. Флот хоче мати єдину бойову систему, що працює на кожному кораблі та управляє всіма системами, щоб матрос навчений на десантному кораблі-амфібії, перейшовши на есмінець не потребував додаткової підготовки.

LCS класу Independence LCS класу Independence

Common Source Library, розроблена для флоту компанією Lockheed, починає рух ВМФ до єдиної єдиної бойової системи. CSL – це, по суті, iOS для iPhone: ВМФ зможе використовувати CSL для програмування додатків, що керують сенсорами та збройовими системами.

Отже, якщо у військово-морського флоту є нова ракетна система, програмне забезпечення для її запуску буде розроблене у CSL – і кораблі з CSL зможуть швидко інтегрувати її, завантаживши оновлення системи як для додатків у смартфоні.

Тобто, якщо ви інтегруєте нову ракету Naval Strike Missile (NSM) у COMBATSS-21, то ви зможете швидко інтегрувати її будь-де на флоті, оскільки код вже буде частиною загальної бібліотеки вихідного коду, навіть якщо ви маєте трохи різні варіанти бойової системи.

NSM

Протикорабельні ракети NSM, які вже отримав прибережний корабель (LCS) класу Independence – USS Gabrielle Giffords (LCS 10), розміщений в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, у 2021 році будуть інтегровані у LCS класe Freedom, повідомила Сазерленд.

Бойовий корабель прибережної зони ВМС США USS Gabrielle Giffords (LCS 10) на навчаннях «Pacific Griffin» поблизу Гуаму продемонстрував можливості ракет NSM Бойовий корабель прибережної зони ВМС США USS Gabrielle Giffords (LCS 10) на навчаннях Pacific Griffin поблизу Гуаму продемонстрував можливості ракет NSM