Вітання «Слава Україні!» ніхто не скасує – заява Міноборони

Вітання Слава Україні! ніхто не скасує – Міноборони

Військове вітання «Слава Україні! – Героям слава!» не буде скасовано після втрати чинності Закону України «Про Стройовий статут Збройних Сил України» – повідомляє Міноборони.

Нагадаємо, що 5 лютого 2020 року Верховною Радою прийнято Закон України «Про визнання таким, що втратив чинність Закону України «Про Стройовий статут Збройних Сил України», а 11 лютого 2020 року закон направлено на підпис Президенту України.

Саме стаття 84 Стройового статуту ЗСУ, якій може втратити чинність з 1 березня, передбачає вітання начальника або старшого за військовим званням «Слава Україні!», та відповідь військовослужбовців, які перебувають у строю: «Героям слава!».

Водночас поза строєм в армії використовують вітання «Бажаю здоров'я пане (пані)» або «Вітаю, воїни (воїне)», на що, військовослужбовці відповідають: «Бажаємо (бажаю) здоров'я пане (пані)», додаючи в кінці військове звання.

Відповідно, останніми днями мережею почала ширитися інформація, що у зв'язку із втратою чинності цього статуту, буде скасоване й військове вітання «Слава Україні – Героям слава». Однак, сьогодні, 17 лютого, Міністерство оборони України, яке відповідно до закону тепер затверджуватиме «стройовий статут» своїм наказом, офіційно спростувало таку можливість:

У відповідному наказі Міністерства оборони України будуть збережені визначені на даний час вимоги щодо виконання військового вітання, а саме вітання: «Слава Україні!» та відповіді на нього: «Героям слава!».

Також нагадаємо, що гасло «Слава Україні! – Героям слава!» у жовтні 2018 року було введено не тільки для вітання військових, а й для поліцейських під час перебування у їх строю – Закон України «Про Національну поліцію» було доповнено новою статтею 20-1.