Верховна Рада скасувала Стройовий статут ЗС України

Депутати проголосували за скасування Стройового статуту

Верховна Рада прийняла закон про скасування Стройового статуту Збройних Сил України та передачу повноважень регулювання стройових прийомів Міністерству оборони України.

Відповідний законопроєкт №2466 підтримали 278 народних депутатів.

Згідно з прийнятим законом, Стройовий статут Збройних Сил України, яким керуються всі військові формування (ЗСУ, НГУ, ДПСУ, ДССТ та ін.), втратить чинність вже з 1 березня, до цієї дати Уряд повинен уповноважити Міністерство оборони видати свій наказ на заміну статуту.

Водночас, Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) Верховної Ради, яке погодилось, що Стройовий статут, фактично є збіркою суто інструктивних положень і регулювання законом таких питань, як висота виносу ноги від землі під час руху стройовим кроком, нівелюють статус закону як нормативно-правового акту вищої юридичної сили, висловило зауваження, щодо покладення цих повноважень на Міноборони для інших державних органів та військових формувань, оскільки це виходить за межі повноважень Міністерства оборони.

Зауважимо, що можна не погодитись із такими висновками, адже вже був створений прецедент – з 2015 року саме Міноборони своїми наказами затверджує для військовослужбовців усіх відомств зразки спеціального одягу, взуття та спорядження. Наприклад для Нацгвардії це наказ Міноборони №50-2018р. а для зовнішньої розвідки №543-2018р.). Відповідно можна просто уточнити повноваження Міноборони внесенням змін у нормативно-правові акти.

У ГНЕУ ж вважають, що затверджувати відповідні статути мав би Кабінет Міністрів України.

Також у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради до законопроєкту №2466 йшлося про доцільність скасування й Статуту внутрішньої служби ЗСУ та Статуту гарнізонної та вартової служби, із подальшим врегулювання цих питань підзаконними актами.

Доповнення. 27 лютого 2020 року закон ветовано президентом (повернуто з пропозиціями).