Україна купує гусениці для БМП у чеської Excalibur Army

БМП-1

Україна закуповує гусениці для БМП у чеської компанії Excalibur Army незважаючи на торішні переможні заяви посадовців «Укроборонпрому» про налагодження їх виробництва.

Постачанню гусеничних стрічок ми вирішили приділити трохи уваги, через нещодавній тендер Житомирського бронетанкового заводу, якій не зміг придбати 60 комплектів гусениць для БМП за 27 млн грн дискваліфікувавши всіх учасників торгів: ДП «Завод ім. Малишева», ТОВ «ЛІДЕР-АГРО КР», ТОВ «МЕТКОН-СЕРВІС» та ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» (переможець тендеру).

Нагадаємо, що на початку 2019 року ДП «Завод ім. Малишева», що входить до складу ДК «Укроборонпром», відзвітувалося про освоєння та початок серійного виробництва нових гусениць для БМП зі українських спеціальних сталей у рамках програми імпортозаміщення.

Проте у липні цього ж року, через вже згаданого спецекспортера – державне підприємство ДГЗІФ «Укрінмаш», у чеської компанії Excalibur Army Spol S R O було придбано щонайменше 39 комплектів гусениць 675-35-сб9 (дві стрічки 675-35-сб123 та ЗіП) за 689 тис дол, про що свідчать декларації експортно/імпортних операцій оприлюднені відповідними онлайн сервісами.

У листопаді 2019 року в Excalibur Army було придбано ще 9 комплектів за 157 394 дол.

Україна купує гусениці для БМП у чеської Excalibur Army

Крім того у лютому 2020 року міністр оборони України Андрій Загороднюк повідомив, що військове відомство під час першої тестової закупівлі через Агенцію НАТО з підтримки і постачання серед іншого придбало за кордоном партію гусениць для військової техніки.

Це нагадує ситуацію із налагодженням на ДАХК «Артем» за державний кошт виробництва 152-мм снарядів для артсистем «Гіацинт» та подальшим замовленням Міноборони снарядів цього типу в приватного підрядника, якій за словами відомства запропонував меншу ціну.

Хоча ні.

Насправді це нагадує ситуацію з харківським БТР «Дозор-Б», якій так й не змогли запустити у велику серію, та цього року придбають 24 його ліцензійних польсько-кіпрських клонів Oncilla.

Читати також:Укрінмаш придбав у Чехії партію вживаних САУ «Гвоздика»