Українським військовим обмежать доступ до соцмереж

Українським військовим обмежать доступ до соцмереж

Міністерство оборони України розробляє документ, яким встановить для військових правила користування інтернетом та соціальними мережами, зокрема введуть деякі обмеження.

Про це в інтерв'ю Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони Аліна Фролова.

— Мова йде про правила. Правила, які вводяться, які обмежують можливості щодо спілкування, наприклад, у соцмережах для бійців, для офіцерського складу.

— Тобто військовим краще не спілкуватися в соцмережах?

— Ну, вони мають бути свідомі щодо активності у соцмережах, щодо питань, на які вони можуть відповідати. Наприклад, не варто скачувати собі на телефон російські додатки. А в нас є з цим проблема. Тому що таким чином людина, яка знаходиться в Збройних силах, може ідентифікуватися за допомогою додатків, закачаних на телефон.

Нагадаємо, що на противагу популярним серед бійців ЗСУ російським популярним додаткам була створена українська аплікація «Джура», яка постійно вдосконалюється. До речі Ukrainian Military Pages, є інформаційним партнером проєкту, а це означає, що ви можете читати наші публікації прямо у додатку – у розділі «Новини» та обговорювати їх у чаті з іншими користувачами.

— Чи існують якісь нормативні документи, які ці питання регламентують?

— Вони зараз розробляються. У нас є документи, які носять рекомендаційний характер, але ми зараз розробляємо саме політики, які б унормували це питання.

— Чи буде якась різниця, згідно з цими новими документами, для військових в зоні ООС і для строковиків, скажімо в Херсонській чи Львівській областях?

— Вони все одно несуть службу, розумієте. Це розташування: він сьогодні у Львівській області, а завтра його перекидають. І по його переміщенню можна відслідкувати – куди дислокується підрозділ. Якісь військові беруть участь у спільних навчаннях, якісь мають доступ до керівних документів. Це є речі, які накладають певні обмеження. І вони мають бути свідомими щодо тих обмежень, які існують. І звичайно, як я сказала, ми маємо привчити до інформаційної гігієни людей. Крім того, ми ще створюємо у себе Центр протидії гібридним загрозам. Він зараз знаходиться в стадії формування. Завданням Центру буде вивчати кращі практики і використовувати досвід колег.

Нагадаємо, що майор ЗС України отримав сувору догану від Командувача Сухопутних військ за пост у Facebook з критикою Президента Володимира Зеленського, після чого подав до суду щодо неправомірності стягнення. Той самий офіцер пізніше також виклав у мережу фрагмент документу де йдеться про підготовку правил користування військовими соціальних мереж.

Українським військовим обмежать доступ до соцмереж