Естонія отримала 128 ракет Javelin

Естонія отримала ракети Javelin

США поставили Естонії 128 протитанкових ракет Javelin. Поставка відбулась 15 лютого 2020 року, що стало відомо з повідомлення посольства США в Естонії оприлюдненого 2 квітня.

Зазначається, що постачання відбулось у рамках більшого контракту, підписаного Естонським центром оборонних інвестицій та Міністерством оборони США. Також повідомляється, що США протягом останніх кількох років надали Естонії понад 100 млн дол у рамках оборонної співпраці та беруть участь більш ніж у 150 спільних заходах військового співробітництва щороку.

Рішення про поставку Естонії ПТРК Javelin було ухвалено Держдепом США у жовтні 2014 року.

Уряд Естонії тоді спрямував США запит щодо можливого продажу озброєння приблизною вартістю 55 млн дол, який включав: 350 керованих ракет Javelin, 120 командно-пускових установок (CLU) з інтегрованим денним​​/тепловізійним прицілом, 102 батареї системи охолодження (BCU), 16 тренажерів базових навичків (EPBST), 102 імітаторів ракет (MSR), запчастини, акумулятори та не перезаряджаємі елементи живлення, зарядні пристрої, допоміжне обладнання, техдокументацію, навчання персоналу, технічну та логістику підтримку.

У підсумку в листопаді 2014 року було підписано угоду щодо купівлі керованих ракет Javelin та 80 пускових установок до них (з можливістю збільшення замовлення ще на 40).

Нагадаємо, що минулого місця Державний департамент США погодив продаж Польщі 79 пускових установок, 180 ракет Javelin та пов'язаного з ними обладнання, орієнтовною вартістю 100 млн дол. А наприкінці лютого компанія Javelin Joint Venture отримала контракт від Міноборони США на планове технічне обслуговування українських ПТРК Javelin.